Pentru ca nu poate exista Craciun fara brad, romanii au strans din timp leu pe leu, asigurandu-se ca Pomul de Iarna, fie el pitic si mai rarut in crengi, nu va lipsi din locuinte. Daca in acest an pana si Vaticanul se va bucura de un imens brad ales din padurile romanesti, si omul de rand va sacrifica o parte din sarmale pentru aroma de conifere si va orna un pom. Dincolo de eforturi, savoarea sarbatorilor de iarna va fi completa cu brad, vin, carnati, fleica de porc, caldura (?!) din casa si ninsoarea de afara. Daca in privinta zapezii meteorologii sunt inca sceptici, goana dupa brazi a devenit, in schimb, o realitate.
Brazi la preturi modice, de la Regia Nationala a Padurilor
Si in acest an, Regia Nationala a Padurilor comercializeaza peste 280.000 de pomi, dintre care jumatate sunt brazi si jumatate molizi. Pomul de Craciun cumparat direct de la Ocolul Silvic costa intre 50.000 si 160.000 de lei pentru un brad de maximum doi metri si intre 35.000 si 140.000 de lei pentru un molid de aceeasi inaltime.
Asa se prezinta lucrurile la -sursa-. In pietele din Capitala insa, cumparatorul va plati, in cel mai bun caz, pentru un -pomisor- de doi metri intre 250.000 si 600.000 de lei. Cum se pare ca nu poate exista un comert fara extreme, in Piata Obor se gaseau ieri chiar si brazi de trei milioane de lei. Negustorii au pus in vanzare pomi de Craciun la preturi de cinci ori mai mari decat cele stabilite de Ocolul Silvic.
In piete s-au innasprit controalele
Cu mai putin de doua saptamani inainte de Craciun, pietele Bucurestiului au fost invadate de brazi adusi tocmai din Harghita, Vrancea, Brasov, Suceava sau Sibiu. Directorul Pietelor Sectorului 5, domnul Bogdan Georgescu, ne-a declarat ca pentru comercializarea brazilor in bune conditii au fost amenajate locuri speciale. -Nimeni nu va vinde direct din masina, iar controalele in ceea ce priveste actele se vor face ?çla sange?ê. Comerciantii care nu au autorizatii de mediu, acte de provenienta a marfii si documente emise de Primarie nu-si vor putea desface brazii in pietele din sectorul 5-, a mai spus Georgescu.
La randul sau, administratorul Pietei Berceni (care functioneaza printr-o asociere dintre propria sa firma si Primaria sectorului 4), Traian Hojda, a afirmat ca nu are posibilitatea de a influenta preturile brazilor, dar ca le-a recomandat vanzatorilor sa practice tarife in limita… bunului simt. -Oricum, cei care nu detin autorizatii de vanzare, nu au documente pe brazi si foi de transport cu marca Ocolului Silvic de unde au fost luati nu au ce cauta in piata. Am amenajat un platou exclusiv pentru vanzarea brazilor, urmand ca pe timpul noptii acestia sa fie depozitati intr-un adapost amenajat-, ne-a mai spus Hojda.
Pe de alta parte, seful Inspectiei Generale a Primariei sectorului 6, Cristian Popescu, a trecut si la masuri mai radicale. Brazii care nu erau insotiti de acte au fost confiscati din pietele sectorului si oferiti caselor de copii si batrani. -Ii atentionez pe cumparatori ca brazii ?çautentici?ê trebuie sa poarte marca ocolului silvic-, a conchis Popescu.
Pomul de Craciun vine pe… Internet
In premiera anul acesta, doritorii de brazi pot accesa si o adresa de Internet, facilitatea fiind aceea ca puteti primi acasa Pomul de Craciun! Astfel, la adresa www.brazi.ro, puteti gasi preturile pentru orice brad dorit.
Mai mult, silvicultorii vranceni au inventat bradul de Craciun de folosinta indelungata. Opt sute de familii isi vor putea petrece sarbatorile din urmatorii zece ani in jurul aceluiasi pom, care in restul anului va putea fi folosit ca planta de apartament. Brazii sunt vanduti in ghivece de plastic, astfel incat, atunci cand vor ajunge la maturitate, vor fi putea plantati in padure.
Ornamentele, inca o provocare
Cei care nu suporta acele de brad care se scutura pe covor pot opta pentru pomii artificiali, al caror pret se apropie de cei naturali. Pietele si magazinele din Capitala sunt pline si de decoratiuni pentru brad. Fie brazii naturali sau artificiali, ei tot trebuie ornati. Iata cateva preturi estimative: o instalatie electrica – de la 40.000 pana la 350.000 lei, globurile intre 7.000 si 60.000 lei, iar beteala costa intre 10.000 si 30.000 de lei. Cu alte cuvinte, cel mai ieftin brad impodobit duce la 500.000 de lei, iar cel mai scump la peste cinci milioane de lei. Asta daca nu ati pastrat, asa cum se obisnuieste, ornamentele din alti ani.
Furturile -de sezon-, in atentia Politiei
Din pacate, in aceasta perioada, stirbind parca din farmecul sarbatorilor, mafia de sezon a brazilor isi arata coltii. Politistii bucuresteni au descoperit, saptamana trecuta, un transport clandestin de brazi de Craciun, taiati din padurile Vrancei. -Taietorul- Gicu Paun nu a putut prezenta documente legale pentru detinerea a 120 de brazi, in valoare de 30 milioane de lei, care au fost gasiti in spatiul detinut de firma bucuresteana SC Pro Silg SRL. In timpul cercetarilor, desfasurate de politisti vranceni si bucuresteni, precum si de angajati ai Regiei Nationale a Padurilor, s-a stabilit ca pomii au fost furati din perimetrul Ocolului Silvic Vrancea, de catre persoane care au taiat aproximativ 600 de brazi. Si din zonele impadurite ale judetelor Harghita si Covasna hotii fura zilnic sute de brazi care iau drumul oraselor mari din tara.