Home Social Start in runda a doua a examenelor de absolvire

Start in runda a doua a examenelor de absolvire

DISTRIBUIŢI

Ieri s-a desfasurat prima proba a celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat, oralul la Limba si literatura romana. S-au prezentat aproximativ 4.000 de candidati respinsi in celelalte sesiuni. Numarul atat de mare de candidati este rezultatul informatiilor privind modificarea sistemului de Bacalaureat pentru anul viitor, astfel ca, pentru aceasta a doua sesiune, s-au inscris cu aproximativ 4.000 de tineri in plus peste numarul celor respinsi in sesiunea din iunie-iulie 2002.

In total, numarul candidatilor inscrisi la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat a fost de aproximativ 23.000, cu 4.000 mai mult decat numarul celor care nu au promovat examenul din vara (19.000), a declarat, ieri, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica. S-au prezentat atat absolventi de liceu din promotia 2002, dar si candidati avand peste 40 de ani si care au fost respinsi, pana acum, de patru-cinci ori la acest examen.

Pentru multi dintre cei prezenti la aceasta sesiune, promovarea este esentiala, intrucat ei nu mai pot participa la un examen de tip grila, pe care cei mai multi il considera mult mai dificil. -La varsta mea, nu mai pot spera sa promovez examenele acestea moderne, eu am fost obisnuita sa invat si apoi sa povestesc, iar sistemul grila mi se pare mult prea complicat-, a declarat Elena C. (38 de ani), unul dintre candidati.

Presedintele Comisiei de examen de la Liceul teoretic -Aurel Vlaicu-, Alexandru Stefan, s-a declarat mahnit de faptul ca unii profesori – chiar din subcomisiile pe care le coordoneaza – sunt prea putin exigenti. -Prea multe note de 5 inseamna, in opinia mea, candidati trecuti mai mult de mila-, a conchis Alexandru Stefan.

In prima parte a zilei de ieri, in centrul de examen de la Liceul -Aurel Vlaicu- se prezentasera 120 de candidati, dintre care opt au fost respinsi (nu au obtinut cel putin 5), iar doi candidati au fost eliminati pentru ca au fost prinsi ca aveau cartile pe banca. -Nu este atributia presedintelui comisiei sa verifice intrarea in sali a candidatilor. Apreciez ca prezenta pe banca a celor doua manuale reprezinta o incercare grosolana de frauda-, a mai spus Stefan. El a adaugat ca incearca sa impuna o anumita exigenta, atat cat este recomandata de metodologia de Bacalaureat.

Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, care a efectuat o vizita in mai multe centre de examen din Bucuresti, ii roaga pe profesori sa dea dovada de corectitudine si sa manifeste -o exigenta normala-. -A doua sesiune trebuie sa fie, din toate punctele de vedere, la fel ca prima: profesorii sa fie corecti si exigenti, dar in limite normale-, a mai spus ministrul Andronescu.

Si totusi, o parte din elevii prezenti ieri la prima proba s-au declarat nemultumiti de faptul ca profesorii sunt mult mai exigenti decat in prima sesiune, iar ca subiectele au fost mai dificile.

In legatura cu aceasta relativa dificultate suplimentara, directorul Directiei de Invatamant Preuniversitar din MEC, Liliana Preoteasa, a precizat ca -singura ?çmodificare?ê a subiectelor consta in reducerea numarului acestora, la numai trei, avand in vedere ca sunt mai putini candidati. In rest, subiectele sunt aceleasi, facand parte din seria elaborata in luna mai. Asa s-a procedat in fiecare an: dintre variantele de subiecte care au fost publicate, au fost alese cateva care au fost folosite la probele de examen. Practic, in afara de reducerea numarului centrelor de examen si corectura, totul se desfasoara ca in prima sesiune-, ne-a asigurat Liliana Preoteasa.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.