Home Social Statul pune bir pe facultatile particulare!

Statul pune bir pe facultatile particulare!

DISTRIBUIŢI


Pentru a-si ascunde neputinta in fata problemelor pe care le are invatamantul actual, Guvernul va rotunji veniturile universitatilor de stat printr-o masura extrem de nepopulara si neortodoxa, respectiv impozitarea universitatilor particulare cu o proportie de 10% – pe cele care respecta cifrele de scolarizare impuse de Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica, si cu 40% – pe cele care depasesc aceste cifre. Textul ordonantei de urgenta emise de Guvern se refera la obligativitatea -varsarii- la bugetul de stat a acestor cote de 10% sau 40%, provenind din veniturile realizate din incasarea taxelor de scolarizare, de admitere, inmatriculari, reinmatriculari, repetarea examenelor etc., taxe percepute de catre universitatile particulare.

Premierul Nastase a precizat ca universitatile particulare realizeaza sume de ordinul miilor de miliarde de lei, -bani care nu sunt controlati-… Aidoma lui Robin Hood, Adrian Nastase ia de la -bogati- si da la -saraci-. Premierul afirma ca sumele colectate se vor utiliza -numai- pentru intretinerea si repararea caminelor studentesti din invatamantul superior. -Dorim sa terminam, pana in anul 2002, 13 camine studentesti aflate in constructie de mai multi ani-, a precizat Adrian Nastase. Primul-ministru uita ca este seful aceluiasi Guvern care, cu cateva luni in urma, la rectificarea bugetara, aloca doar 209 miliarde invatamantului superior, in loc de cel putin 600 de miliarde, cat ar fi insemnat strictul necesar…

Cu siguranta ca Guvernul a uitat celebrul dicton -dezbina si stapaneste-, pentru ca, prin ordonanta respectiva, provoaca exact aceasta situatie. Studentii de la -particulara- vor sti ca o parte din taxa platita de ei va fi folosita la ameliorarea situatiei locative a colegilor de la stat si-i vor privi cu ochii unor pacaliti, care cotizeaza prosteste in favoarea -concurentei-. Ar trebui sa fie luati in calcul si parintii, care sunt principalii finantatori. Cu siguranta ca nici ei nu vor agrea suprataxa impusa de Guvern. In prezent, sunt peste 150.000 de studenti la universitatile particulare, care vor fi afectati de Ordonanta -haiduceasca-. Atat ei, cat si cei care-i sustin constituie un segment important de votanti.

Examenul la Magistratura – un exemplu in defavoarea celor care-l folosesc

In acest an, pentru prima data s-a renuntat la testul simplu, optandu-se pentru un examen clasic, de admitere. Dar gradul ridicat de dificultate a facut ca multi sa regrete ca au indraznit sa concureze pentru un loc de viitor magistrat. -Dintre cei aproape 2.200 de candidati, preselectati dupa media de la licenta – care nu trebuia sa fie mai mica de 8,50, doar 72 au reusit in prima faza, inca 19 fiind admisi dupa contestatii. Desi au fost puse -la bataie- 137 de locuri, n-au fost ocupate decat 91 dintre ele-, ne-a precizat Nicolae Dutu, rectorul Universitatii Ecologice. Destul de curios ni se pare faptul ca dintre cei care au sustinut examenul de licenta la Academia de Politie, nici unul nu a reusit anul acesta la Institutul de Magistratura… O alta situatie bizara este si cea a concurentilor din doua universitati particulare propuse acreditarii prin Ordonanta de Urgenta, respectiv -Titu Maiorescu- si -Nicolae Titulescu-. Nici unul dintre absolventii acestora nu a trecut examenul de admitere la prestigiosul Institut. In schimb, Universitatea Ecologica a -produs- trei admisi, si -Dimitrie Cantemir- – alti trei. Pe primul loc se siteaza, cum era de asteptat, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, care are 30 de admisi la Magistratura.

Premierul a reconfirmat emiterea ordonantei de urgenta care autorizeaza unele dintre universitatile particulare. El a precizat totusi ca Parlamentul poate largi lista de opt universitati particulare acreditate de Guvern.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.