Home Social Statul sufoca productia de medicamente

Statul sufoca productia de medicamente

DISTRIBUIŢI

In loc sa achizitioneze preturi la prima mana, permitandu-le producatorilor romani sa-si formeze un sistem de distributie propriu, statul acorda aceasta facilitate numai strainilor. Obstructia producatorilor autohtoni pare flagranta, mai ales in conditiile in care bolnavul este, in final, cel care plateste un pret foarte mare in comparatie cu costurile din fabrica. Asociatia Producatorilor de Medicamente din Romania acuza dicriminarea productiei romanesti, stipulata clar in Legea medicamentului. -Prevederea conform careia producatorii locali nu pot organiza retele de distributie proprie a aparut in lege peste noapte. Marii distribuitori sunt si mari importatori, deci interesul lor este sa promoveze medicamentele de import in detrimentul celor locale-, a declarat Petre Panculescu, presedintele APMR.

Sistemul de distributie este supradimensionat si inechitabil. In prezent, functioneaza 600 de distribuitori autorizati de Ministerul Sanatatii, -o cifra absurda-, in conditiile in care in Marea Britanie activeaza trei-patru distribuitori, iar in statele scandinave cate unul, care dispune de o retea nationala.

O alta anomalie este practica deja consacrata a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a amana la nesfarsit plata medicamentelor. Panculescu a denuntat -problema cronicizata- a intarzierii platii facturilor catre producatori, aceasta fiind de la trei la opt luni: -Neachitarea facturilor pare de neinteles atata vreme cat, la finalul anului financiar 2001, CNAS avea in trezorerie un sold pozitiv mai mare decat datoriile Casei catre producatorii de medicamente. Casa Nationala datoreaza, in prezent, producatorilor farmaceutici 1.000 miliarde de lei. El a precizat ca, pe termen scurt si mediu, declinul industriei farmaceutice locale va continua daca in pretul medicamentelor nu se vor reflecta cheltuielile de productie si cu investitiile.

APMR, Oficiul Concurentei si Ministerul Sanatatii au constituit un grup de lucru care va prezenta Guvernului un program de reglementare transparenta a medicamentului, de stabilire a pretului medicamentelor, conform directivelor Uniunii Europene.

Din datele detinute de APMR rezulta ca producatorii locali detin doar 33% din piata romaneasca a medicamentelor, estimata la aproximativ 500 de milioane, fata de 1996, cand aveau 57% din piata.

Petre Panculescu crede ca declinul productiei locale de medicamente este cauzat de -promovarea profesionista si agresiva, sustinuta de fonduri insemnate- a medicamentelor de import si includerea acestora pe lista de compensate sau gratuitati.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.