Home Social Statul taxeaza populatia bolnava

Statul taxeaza populatia bolnava

DISTRIBUIŢI

Legea asigurarilor de sanatate a fost modificata anul trecut, printr-o ordonanta prin care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a fost transformata intr-o anexa a ministerului. Pentru a cosmetiza nationalizarea banilor Sanatatii – care inseamna in fapt instituirea controlului guvernamental asupra unor fonduri private – guvernul a anuntat, de curand, ca reduce contributiile salariale pentru asigurarile de sanatate de la 7% la 6,5%. Pentru compensarea populismului de fatada, normele metodologice venite de la Ministerul Sanatatii prevad insa o noua taxa, numita -coplata-, si care, culmea ridicolului, este explicata diferit de catre fiecare demnitar in parte.

Slalom prin… semantica termenilor

Ideea de -coplata- a fost aruncata de guvernanti -pe piata- pentru a testa reactia medicilor si societatii civile. Prezentata ca o masura inovatoare si capitalista, menita sa redreseze financiar unitatile sanitare, autoritatile au trecut sub tacere faptul ca mecanismele privind coplata au fost legiferate in sistem inca de pe vremea cand ministru al sanatatii era Bogdan Marinescu.

Omisiunea cu pricina nu a fost intamplatoare pentru ca se pregatea terenul crearii unor institutii publice, care, sub paravanul serviciilor private, ar fi insemnat consultatii si investigatii cu plata in medicina primara, ambulatoriile de specialitate si spitale. Argumentarea manevrei venea prin elaborarea, la sfarsitul anului 2002, a pachetului minimal de servicii decontate de CNAS. Restul serviciilor lasau loc, desigur, taxarii bolnavilor. Astfel, in primul proiect al normelor de aplicare a contractului-cadru, au fost prevazute tarife pentru consultatii si anumite investigatii.

Reactia medicilor a fost prompta si dezaprobatoare, prin interventia doctorului Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor: -In Ordonanta de Urgenta 150, care a fost data de guvern la sfarsitul anului trecut si care a modificat Legea asigurarilor sociale de sanatate, s-a introdus un articol cu privire la faptul ca in sistemul de asigurari sociale de sanatate se introduce ceea ce se numeste -coplata-. Acum, ceea ce inseamna <coplata> pentru guvernanti nu este foarte clar. Intr-o anumita portiune a articolului s-ar intelege ca <coplata> reprezinta diferenta intre ceea ce platesc asigurarile pentru ceea ce exista din punct de vedere al pietei ca nivel de taxare. Pe de alta parte, in alt paragraf al articolului se spune ca coplata reprezinta ceea ce defineste contractul-cadru drept diferenta, cu alte cuvinte nu este vorba despre diferenta pietei. Ca sa dau un exemplu, daca la un cabinet particular, care inseamna piata, o consultatie este 350.000 de lei, ar insemna ca respectiva coplata sa fie diferenta intre, sa zicem, 50.000 de lei cat plateste casa pentru o consultatie si 350.000 de lei, adica 300.000 de lei, dar in alta parte a acestui articol se spune ca coplata e definita de contractul-cadru-.

Turlea invoca cererile nejustificate

Este foarte greu de strabatut hatisul birocratic al Ministerului Sanatatii, mai ales cand debuteaza cu tatonari ale reglementarilor preconizate. Ramane de vazut daca, la fel ca altadata, ele vor fi puse in aplicare cand se vor linisti apele si atentia populatie va fi comutata pe un eveniment artificial, fabricat dupa toate criteriile diversiunilor (din surse autorizate, am aflat ca normele in cauza vor fi modificate peste sase luni).

Explicatiile presedintelui CNAS, cel putin in cazul acesta, au fost de bun-simt: -Ar putea exista niste bani pe care populatia sa-i dea din buzunar, dar numai in cazul in care solicita nejustificat Salvarea sau medicul, cand solicita investigatii foarte scumpe, precum si in cazul in care solicita internare si nu au trimitere de la medic pentru asa ceva-.

Bartos are alte norme

Nu este pentru prima data cand ministrul sanatatii si presedintele CNAS se bat in pareri. Dar, indiferent de oportunitatea declaratiilor, cert este ca normele de aplicare a contractului-cadru au fost finalizate marti seara.

-Asiguratii nu vor plati vreun leu pentru consultatiile la medicul de familie, pentru specialistul din ambulator sau pentru analizele de laborator prescrise, a adaugat ministrul sanatatii. In schimb, consiliile de administratie ale spitalelor pot hotari asupra introducerii unor taxe cuprinse intre 50.000 si 100.000 de lei la internare-, a declarat ministrul sanatatii. Insa, curat ca in Caragiale, nu platim nimic in plus, dar, potrivit afirmatiilor lui Bartos, -persoanele care solicita realizarea unor analize medicale, internare sau investigatii scumpe vor fi obligate la plata acestor prestatii. Prin introducerea acestor taxe, Ministerul Sanatatii si Familiei intentioneaza sa descurajeze internarile care au ca unic scop efectuarea unor analize-. Cu alte cuvinte, nu faci ordine in managementul spitalelor pentru a pune capat internarilor nejustificate, dar obligi bolnavii sa plateasca in plus, in conditiile in care mortalitatea bate toate recordurile europene.

Daca, in urma cu doua zile, ministrul Bartos a facut precizari eronate in legatura cu compensarea medicamentelor, ultima sa declaratie limpezeste apele: -Sistemul de compensare pe doua niveluri, respectiv 50 si 65% din pretul de raft al medicamentelor – asa cum a fost aprobat prin hotarare de guvern – ramane nemodificat. Specialistii au incercat compensarea la nivelul pretului de referinta, dar, pentru ca aceasta formula nu ar fi avantajat bolnavii intrucat aveau de plata mai mult, am hotarat ca reducerea sa fie facuta la nivelul costului din raft al medicamentului-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.