Home Social Strainii care nu au adoptat un copil critica legislatia romana

Strainii care nu au adoptat un copil critica legislatia romana

DISTRIBUIŢI

Toate familiile care au depus cerere de adoptie in Romania si nu si-au mai putut lua copiii din cauza modificarii legii adoptiilor au primit un dosar cu date despre minorul pe care au dorit sa-l infieze. Autoritatile romane au comunicat si motivul pentru care cererea de adoptie nu a fost aprobata, insa Oficiul Roman pentru Adoptii a inceput deja sa primeasca adrese prin care familiile adoptatoare cer mai multe detalii despre minori sau critica legislatia.

Parlamentul European a solicitat de mai multe ori statului roman ca toate familie afectate de moratoriul instaurat in Romania in octombrie 2001 sa primeasca un raspuns la cererile de adoptie. Guvernul a decis in iulie 2005 infiintarea unui grup de lucru inter-ministerial care sa verifice fiecare caz in parte. Secretarul de stat al Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi (foto), a facut ieri public Raportul final al Grupului pentru Auditul Dosarelor de Adoptie Internationala, finalizat pe 27 martie.

Aproximativ 20 de dosare au fost returnate

Theodora Bertzi a declarat ca toate cele 1.100 de familii straine care aveau depuse cereri de adoptie pentru un copil din Romania au primit raspuns cu situatia actuala a minorului si au fost informate cu privire la motivele pentru care solicitarea nu le-a fost aprobata. Aproximativ 20 de dosare au fost returnate, deoarece familiile care au solicitat adoptarea unui copil roman nu mai locuiau acolo. In aceste cazuri, autoritatile de la Bucuresti vor cere sprjinul ambasadelor statelor respective, pentru ca nici o solicitare sa nu ramana fara raspuns.

Desi pe langa informatiile legate de starea copilului si motivele pentru care cererea de adoptie a fost respinsa, familiilor le-a fost inapoiat si dosarul de adoptie. La ORA au inceput insa sa soseasca adrese prin care parintii adoptivi solicita mai multe detalii despre minorul pe care nu-l mai pot infia. Potrivit secretarului de stat, sunt trimise -si adrese in care ni se spunea ca acest act administrativ nu e binevenit-. Ea a precizat ca va raspunde tuturor adreselor primite si ca va explica tuturor ca nu este vorba despre un act administrativ, ci ca -este constatarea a ceea ce s-a intamplat din 2004 pana astazi-.

Cele mai multe cereri de adoptie erau din Spania

Conform raportului, Spania, Statele Unite si Elvetia sunt statele din care au venit cele mai multe cereri de adoptie pentru copii romani. Din totalul cazurilor care nu s-au mai finalizat pentru familiile din afara, cei mai multi copii (227) au fost adoptati de familii de romani, alti 132 au procedura adoptiei interne in curs de desfasurare, si doar 17 au fost infiati international, intrucat cererile de adoptie au fost depuse inainte de 6 februarie 2004, cand s-a decis stoparea completa a adoptiilor internationale, si acele cazuri au fost analizate in baza vechii legi. Exista si cazuri in care copilul a fost reintegrat in familia biologica ori extinsa sau a trecut de varsta majoratului. De asemenea, 28 dintre ei au fost dati spre adoptie unor familii de straini care, pentru ca s-au atasat de copii, au decis sa se stabileasca in Romania.

-Suntem fermi in respectarea acestei legi-

Theodora Bertzi a precizat ca in viitorul apropiat nu se pune problema modificarii legislatiei, desi asupra Romaniei se fac presiuni in acest sens. Ea a amintit de rezolutia adoptata pe 6 aprilie la Washington, prin care ni se solicita modificarea legii adoptiilor. -Suntem fermi in respectarea acestei legi-, este raspunsul pe care ORA il va da de cate ori va fi cazul, intrucat autoritatile considera ca este necesara o perioada mai lunga de timp pentru a se putea verifica ce e bun si ce trebuie modificat in aceasta legislatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.