Patronii și administratorii piscinelor, bazinelor, ștrandurilor, parcurilor de distracții au profitat din plin de temperaturile ridicate din cursul lunii iulie. Clienții au luat cu asalt toate aceste spații pentru a se răcori. Numai că unii operatori economici au încercat să scoată cåt mai mulți bani de pe spinarea clienților fără a se gåndi și la sănătatea lor sau la faptul că le pun viața în pericol. În cursul lunii trecute, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au „trecut“ pe la 219 piscine, bazine și ștranduri. Operatorii economici găsiți în neregulă, în număr de 158, au fost sancționați „după faptă“. Astfel, au fost aplicate 40 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 153.760 lei, și 118 avertismente. La 49 de operatori economici s-a dispus oprirea temporară a prestării activității pånă la rezolvarea problemelor găsite. Spre exemplu, la piscine, bazine și ștranduri din județele Oradea, Brașov și Neamț lipseau registrele de evidență a calității apei de îmbăiere și a clorului rezidual liber. În județul Iași, scările de acces în bazin nu aveau bordura rotunjită putånd exista riscul producerii accidentelor. În județele Harghita și Neamț lipseau barele de susținere la intrare și pe tot perimetrul piscinei. În județele Iași, Suceava și Brașov, comisarii ANPC au constatat lipsa avertizărilor de adåncime vizibile în mod clar. Lipsa discului negru de 15 cm, pe fond alb, în punctul de adåncime maximă a bazinului și lipsa bordurii cu 30 cm mai înaltă decåt pavimentul a fost constatată în cazul mai multor piscine din județul Iași. În județul Brașov, mai multe ștranduri nu aveau nici măcar puncte de prim ajutor și serviciu de salvare.
În ceea ce privește parcurile de distracții au fost verificați 97 de operatori economici care prestau și servicii de închiriere de echipament de agrement, precum ski-jet-uri, atv-uri, mopad-uri, biciclete. Pentru neregulile găsite, au fost aplicate 14 amenzi contravenționale, în valoare totală de 51.500 lei și 30 de avertismente. Pentru 17 operatori economici a fost dispusă măsura opririi temporare de la prestare a serviciilor.
Spre exemplu, în parcuri de distracții din județele Sibiu, Ialomița, Neamț nu erau afișate informațiile privind modul de utilizare și măsurile de securitate ce trebuie respectate la utilizarea carturilor, inclusiv prin purtarea căștilor de protecție. În județul Neamț, „clienții“ „navei de pasageri“ nu primeau în niciun fel informații privind riscurile la care se expun persoanele cu probleme de sănătate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane