Reprezentantii Comisiei europene au prezentat, recent, rezultatele consultarii publice asupra promovarii dietelor sanatoase si a activitatii fizice, cu accent pe prevenirea obezitatii si a bolilor cronice.
La ora actuala exista, in Europa, circa 14 milioane de copii supraponderali, din care mai mult de trei milioane sunt obezi. Mai mult, se estimeaza ca numarul acestora creste anual cu 400.000. Totodata, rata obezitatii creste alarmant in statele membre, 38% din femei si 27% din barbati fiind considerati obezi.
Gravitatea situatiei necesita o interventie urgenta, bine coordonata, la nivelul UE si al fiecaruia din statele membre, astfel o atentie deosebita se cere acordata in special obezitatii infantile.
Propunerile formulate in urma consultarii vizeaza o mai buna informare a consumatorilor privind nutritia, inclusiv prin intermediul etichetelor de pe produsele alimentare.
Comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului, Markos Kyprianou (foto), sustine ca -principalele forumuri insarcinate sa medieze dialogul pe aceasta tema intre guvern, industria alimentara si societatea civila vor fi Reteaua pentru nutritie si activitate fizica a CE si Platforma UE pentru dieta, activitate fizica si sanatate-.
In RomAnia, care urmeaza sa devina membra UE la 1 ianuarie 2007, conform endocrinologului Constantin Targoviste, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice -N.C. Paulescu- din Bucuresti, peste 40% din populatie sufera de o forma severa sau usoara de obezitate. Aceasta reprezinta un factor major de risc pentru sanatate, intre efectele sale numarandu-se bolile de inima, diabetul de tip II, hipertensiunea, atacul cerebral si chiar anumite tipuri de cancer.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane