Numărul persoanelor afectate de stresul legat de locul de muncă va crește în următorii cinci ani în România și în celelalte state europene. Un studiu arată că opt din zece europeni angajați cred acest lucru. Printre principalele cauze sunt incertitudinea păstrării jobului respectiv, creșterea volumului de muncă după reduceri de personal sau diminuarea salariului. În același timp, 79 la sută dintre manageri recunosc că stresul reprezintă o problemă în întreprinderile lor. Stresul intens provocat de percepția unor potențiale amenințări legate de locul de muncă poate scădea randamentul la locul de muncă sau poate provoca boli ca hipertensiune sau ulcer. Acestea pot antrena costuri inclusiv materiale, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (EU-OSHA) precizează că stresul legat de muncă este una dintre cele mai importante provocări în materie de sănătate și securitate în muncă în Europa. Agenția a făcut un sondaj, culegând opiniile a peste 35.000 de persoane din 36 de țări europene în privința unor aspecte de actualitate legate de muncă, inclusiv stresul. Sondajul arată că mai mult de jumătate dintre europenii angajați chestionați, respectiv 52%, cred că numărul celor afectați de stresul legat de locul de muncă „va crește foarte mult“ în următorii cinci ani, în strânsă legătură cu efectele crizei economice. În același context, 79% dintre manageri consideră că stresul reprezintă o problemă în întreprinderile lor, fiind la fel de important pentru organizații ca accidentele de muncă.
„Criza financiară și schimbările permanente din mediul profesional sunt din ce în ce mai solicitante pentru lucrători, prin urmare nu este surprinzător că stresul legat de locul de muncă este printre primele lucruri la care se gândesc oamenii. Indiferent de vârstă, de sex sau de dimensiunea organizației, o majoritate impresionantă a persoanelor consideră că stresul legat de muncă va crește“, spune dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA.
Grecii sunt cei mai îngrijorați în privința job-urilor
Stresul la locul de muncă poate fi provocat de nesiguranța jobului, de încadrarea pe un post necorespunzător studiilor, de scăderea salariului sau de creșterea volumului de muncă după disponibilizări. Există variații interesante la nivel național în ceea ce privește persoanele care preconizează că stresul legat de muncă „va crește foarte mult“, norvegienii fiind cel mai puțin îngrijorați (16%), iar grecii cei mai îngrijorați cu privire la creșterea nivelului de stres. Dintre aceștia, 83 % afirmă că stresul la serviciu „va crește foarte mult“.
Sondajul mai arată că 86% dintre europeni sunt de acord că respectarea de practici adecvate în materie de securitate și sănătate în muncă este necesară pentru competitivitatea economică a unei țări. Aceeași sursă mai constată că 87% din populația europeană consideră că practicile adecvate în materie de securitate și sănătate în muncă sunt importante pentru a contribui la prelungirea vieții active a persoanelor înainte de pensionare.
Mihaela Iamandei