Printr-un proiect de Ordonanta de Urgenta, Ministerul Educatiei doreste rezolvarea – macar partiala – a situatiei financiare a studentilor din anii terminali. Astfel, prin crearea unui cadru legal care sa faciliteze integrarea acestora la noile locuri de munca pe care urmeaza sa le ocupe dupa terminarea studiilor, MEC incearca sa atinga unul dintre obiectivele prioritare ale Guvernului, respectiv -sustinerea mobilitatii cercetatorilor, specialistilor si studentilor din institute si universitati, de catre firme-.
Practic, intre conducatorul institutiei de invatamant superior si cel al unitatii angajatoare va fi semnat un protocol de pre-angajare, protocol care prevede doua conventii distincte: conventia intre parti pentru perioada ultimilor ani de studiu si conventia in vederea angajarii, cu contract individual de munca, pe o perioada de minimum trei-cinci ani, potrivit conditiilor stipulate in primul gen de conventie. Ambele conventii vor fi semnate si de catre studentii beneficiari, ele fiind componente obligatorii ale protocolului de preangajare si constituind angajament ferm.
In prezent, nu exista un cadru legal care sa reglementeze relatia dintre studentii de la stat sau de la particular si agentii economici interesati in angajarea de viitori specialisti in diferite domenii de activitate, la terminarea cursurilor acestora.
Prin viitoarea ordonanta, societatile comerciale private sau de stat, regiile autonome, societatile nationale din aria diferitelor ministere vor putea asigura studentilor din anii terminali o serie de facilitati, cum ar fi:
– asigurarea unor venituri lunare sub forma de burse, direct de la unitatile angajatoare, pentru perioada ultimilor doi ani de studiu si chiar si pentru masterat, bani care vor suplimenta sistemul bursier existent.
– garantarea locului de munca pentru o perioada de trei-cinci ani in unitatea angajatoare.
– finantarea de catre unitatile angajatoare a unor cursuri sau masterate specifice domeniului de activitate al acestor societati.
– finantarea de catre unitatile angajatoare a practicilor profesionale pentru studenti si asigurarea de cazare si masa, acolo unde este cazul.
Totodata, in proiectul de act normativ este prevazuta si crearea de facilitati fiscale pentru unitatile angajatoare.
Prin aceste prevederi, MEC urmareste efecte atat pe termen scurt – prin asigurarea unui flux continuu de personal specializat -, cat si pe termen lung – prin diminuarea fenomenului de migratie a tinerilor absolventi spre tarile dezvoltate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane