Home Social Studentii, in viitoarea legislatie

Studentii, in viitoarea legislatie

DISTRIBUIŢI

Proiectul Legii invatamantului superior are – pe langa celelalte reglementari – si doua puncte care privesc direct implicarea studentilor in viata universitara.

Ca atare, nu vom incerca sub nici o forma sa interpretam cele doua articole din proiectul de act normativ, lasandu-le celor vizati direct posibilitatea de comentariu.

Autoconducerea studentilor

-Autoconducerea studentilor reprezinta o componenta a autonomiei universitare. Toti studentii inscrisi intr-o institutie de invatamant superior, indiferent de forma de invatamant, au dreptul de a participa la autoconducerea studentilor.

Autoconducerea studentilor se exercita prin reprezentantii alesi de confederatia organizatiilor studentesti recunoscute din institutiile de invatamant superior. In vederea recunoasterii sale, o confederatie a organizatiilor studentesti trebuie sa prezinte un regulament de organizare si functionare, care sa fie acceptat de conducerea institutiei de invatamant superior; aceasta poate ridica obiectii si poate solicita anularea oricarei prevederi din regulamentul de organizare si functionare care contravine prezentei legi, Cartei universitare sau altor reglementari interne ale institutiei de invatamant superior. In astfel de situatii, confederatia organizatiilor studentesti poate apela la arbitrajul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

Institutia de invatamant superior trebuie sa prevada prin Carta universitara si alte reglementari interne, problemele in care este obligatoriu acordul sau in care este obligatorie consultarea autoconducerii studentilor.

Autoconducerea studentilor se intemeiaza pe urmatoarele drepturi generale:

a) de a avea reprezentanti alesi in Senatul universitar (consiliul pentru probleme studentesti) si in consiliile facultatilor, care sa reprezinte si sa protejeze interesele studentilor de ordin academic, cultural, economic si social;

b) de a solicita si de a obtine informatii si explicatii de la reprezentantii autorizati ai oricarei structuri din institutia de invatamant superior, in toate problemele privind interesele studentilor;

c) de a exprima opinii in legatura cu activitatea de invatamant si de a face propuneri de discipline optionale si facultative;

d) de a participa la organizarea cercurilor stiintifice studentesti si la publicarea unor lucrari de cercetare;

e) de a participa la stabilirea reglementarilor privind acordarea burselor de studiu si a altor forme de sustinere financiara a studiilor;

f) de a participa la managementul caminelor studentesti;

g) de a exprima opinii si de a face propuneri in legatura cu functionarea bibliotecilor si bazelor sportive din institutia de invatamant superior;

h) de a reprezenta comunitatea studentilor pe plan national si international.

In urmatoarele probleme este necesar in mod special acordul autoconducerii studentilor:

a) stabilirea sau modificarea reglementarilor propriei institutii de invatamant superior privind organizarea activitatii de invatamant si de verificare a cunostintelor;

b) stabilirea sau modificarea reglementarilor institutiei de invatamant superior privind conditiile de exprimare a opiniilor studentesti asupra procesului de invatamant;

c) stabilirea sau modificarea reglementarilor privind functionarea caminelor si cantinelor studentesti, a bibliotecilor si a facilitatilor sportive care apartin institutiei de invatamant superior.

(3) In spiritul autoconducerii studentilor, organizatiile studentesti pot fi solicitate sa participe si la rezolvarea altor probleme care privesc viata si activitatea profesionala a acestora-.


Consiliul pentru Probleme Studentesti

Precizam ca acest articol este, in fapt, una dintre numeroasele completari aduse proiectului Legii invatamantului superior de catre prof. dr. Ioan Mihailescu, rectorul Universitatii Bucuresti.

-Consiliul pentru Probleme Studentesti este format din 19-21 de membri permanenti, dintre care 3/4 studenti si 1/4 cadre didactice (indeosebi asistenti). Numarul membrilor consiliului se stabileste in raport cu numarul facultatilor, colegiilor si departamentelor si cu gradul de complexitate a universitatii. Consiliul pentru Probleme Studentesti permanent poate fi extins cu 4-10 membri nepermanenti, reprezentanti ai absolventilor institutiei de invatamant superior. Membrii nepermanenti ai Consiliului pentru Probleme Studentesti numiti sau eliberati din functii de Consiliul pentru Probleme Studentesti permanent, pe baza propunerilor facute de rectorul institutiei publice de invatamant superior si de presedintele Consiliului pentru Probleme Studentesti. Membrii Consiliului pentru Probleme Studentesti care nu fac parte din personalul institutiei publice de invatamant superior sunt numiti pe o perioada de sase ani. La fiecare interval de doi ani se reinnoieste componenta unei treimi.

(2) Consiliul pentru Probleme Studentesti are urmatoarele atributii: coordoneaza activitatea serviciilor sociale pentru studenti (camine, cantine, baze sportive, culturale etc); repartizeaza pe facultati si departamente numarul de locuri din camine; asigura respectarea Regulamentului de functionare a serviciilor pentru studenti; participa la stabilirea reglementarilor privind acordarea burselor de studiu si a altor forme de sustinere financiara a studiilor; formuleaza puncte de vedere cu privire la planurile de invatamant si le prezinta Colegiului Academic sau Senatului Universitar; organizeaza activitati de evaluare de catre studenti a activitatilor academice si sociale. Prezinta rezultatele acestor evaluari Colegiului Academic sau, dupa caz, Consiliului de Administratie; exprima opinii si face propuneri in legatura cu functionarea bibliotecilor si bazelor sportive din institutia de invatamant superior; reprezinta studentii din institutia de invatamant superior in organismele studentesti nationale si internationale; organizeaza manifestari stiintifice, culturale si sportive ale studentilor.

(3) Presedintele Consiliului pentru Probleme Studentesti este directorul economic general adjunct, coordonator al directiei probleme studentesti. Vicepresedintele este ales de consiliu, dintre membrii studenti.

(4) Consiliul pentru Probleme Studentesti permanent se intruneste in sedinte lunare sau ori de cate ori este nevoie.

(5) Consiliul pentru Probleme Studentesti extins se intruneste de doua ori pe ani si discuta probleme privind strategia programelor de studii si a cercetarii stiintifice.

(6) Consiliul pentru Probleme Studentesti extins intocmeste un raport anual pe care il prezinta Senatului Universitar. Acest raport este facut public, la nivelul intregii comunitati universitare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.