Home Social Studentii nu mai vad emigrarea ca o solutie definitiva

Studentii nu mai vad emigrarea ca o solutie definitiva

DISTRIBUIŢI

Studentii bucuresteni sunt destul de multumiti de viata de zi cu zi, viata lor personala s-a imbunatatit de cand au intrat in mediul academic, chiar daca sunt nemultumiti de directia in care se indreapta societatea romaneasca. Fiind constienti ca se pot realiza in tara, ideea de emigrare definitiva nu mai exista decat la mai putin de un sfert dintre ei.

Acestea sunt doar cateva dintre reperele -Barometrului de opinie studenteasca-, un studiu efectuat de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti in colaborare cu Biroul de Relatii Publice. Initiatorul si coordonatorul -Barometrului- a fost prof. dr. Ioan Mihailescu, rectorul UB.

Cei mai multumiti sunt… viitorii jurnalisti

Dintre studentii Universitatii Bucuresti, aproximativ 60% se declara multumiti de viata de zi cu zi. Cu putin sub pragul de multumire sunt 28,7% dintre studenti. Cei foarte multumiti nu sunt decat 6,9%, un procentaj care ar trebui sa dea de gandit, mai ales ca aceasta categorie sociala este mult mai putin pretentioasa ca altele. Dar, in contraponderea acestora, doar 4% considera ca viata de zi cu zi nu este deloc multumitoare pentru ei.

Bobocii au viata cea mai dulce, dupa cum arata sondajul. In anul I, 80% dintre ei sunt satisfacuti de viata pe care o duc.

Dar, pe masura ce se apropie sfarsitul facultatii, perspectivele ii fac pe studenti sa vada viata mai putin roz; mai putin de 60% dintre cei de anul IV se considera satisfacuti de viata de zi cu zi.

Studentii la Jurnalism si Stiintele Comunicarii sunt cei mai optimisti, aproape 90% dintre ei considerand ca duc o viata cu adevarat satisfacatoare. Ii urmeaza de aproape studentii de la Teologie Baptista, cu 86,7%, pe locul III in ceea ce priveste satisfactia vietii de zi cu zi situandu-se studentii de la Drept – 70,6%.

La polul opus se situeaza cei de la Facultatatea de Istorie. Multumiti de viata pe care o duc sunt doar 47,6% dintre ei. Se pare ca lipsa perspectivelor la terminarea facultatii le-a inoculat acest pesimism…

In schimb, viata personala a cunoscut o evolutie pozitiva pentru aproape 60% dintre studenti, fata de perioada anterioara admiterii. Pe langa acestia, mai sunt 32% care n-au simtit mari schimbari in viata personala. Doar 8% sunt de parere ca din acest punct de vedere, le merge mai prost.

Facultatea, o trambulina spre afirmare profesionala

De facultatea aleasa sunt multumiti 65,7% dintre studenti. Si relatia cu profesorii decurge bine, 66% fiind multumiti de cadrele didactice. In jurul acelorasi procentaje sta si relatia cu colegii de facultate.

Dar dotarile existente nu multumesc decat 37,6% dintre studenti. Nemultumitii depasesc 40,4%. La poli, cei care considera ca dotarea este foarte buna sunt doar 5,5%, in timp ce aproape 13% sunt foarte nemultumiti de materialul didactic, mai precis de lipsa acestuia…

Aplicabilitatea cunostintelor dobandite in facultate este validata de mai mult de jumatate dintre studentii intervievati. Dar 23% nu cred ca aceste cunostinte le vor fi folositoare cine stie cat, dupa absolvire. Lipsa de aplicabilitate a cunostintelor dobandite este acuzata de 12% dintre studenti.

De ce student?

Dorinta de a obtine o profesie intelectuala este justificarea pentru 50% dintre cei care au ales sa fie studentii Universitatii Bucuresti. Nici avantajele materiale presupuse de o calificare superioara nu sunt de neglijat, in viziunea multora dintre ei.

La fel de bine, prestigiul conferit de diploma academica – pe de-o parte, si frumusetea vietii de student – pe de alta, au convins destui tineri sa aleaga continuarea studiilor la Universitatea Bucuresti. Daca ei vor descoperi – pe parcursul anilor de studiu – si alte perspective pentru dupa finalizarea studiilor, cu atat mai bine pentru ei…

In ceea ce priveste alegerea facultatii, pasiunea pentru profesie a fost decisiva pentru aproape 40% dintre studenti. Aptitudinile i-au convins pe 30% dintre ei ca merita sa si le dezvolte in invatamantul superior. Si pregatirea mai buna la materiile de admitere pentru facultatea respectiva a constituit un argument forte pentru 20%. In schimb, parintii au avut un rol decisiv in alegerea facultatii pentru 15% dintre subiecti.

In ceea ce priveste materiile de studiu, doar la 11,7% dintre studenti le place tot ceea ce se studiaza. Cei mai multi, 77,6%, sunt mult mai selectivi in aprecierea disciplinelor din anii de facultate.

Studentii isi conserva -traditionala- saracie

In comparatia a doua grafice de venituri – cele ale studentului si cele ale familiei acestuia – se constata foarte clar efortul material pentru ca el sa poata urma o facultate. Astfel, daca pentru 37% dintre familii venitul ajunge numai pentru strictul necesar, 42% dintre studenti pot spune acest lucru. Insa, paradoxal am pute spune, pe masura ce familia isi poate permite niste chetuieli mai importante, nu in acelasi mod cresc si posibiltatile financiare ale studentilor proveniti din aceste familii. Urmand comparatia de mai sus, daca 34% dintre familiile in care exista studenti au un venit care le asigura un trai decent, doar 27% dintre studenti ating acelasi nivel de trai. Urmand curba ascedenta a veniturilor, 13% dintre parinti isi permit sa cumpere unele lucruri scumpe, dar cu eforturi, in timp ce doar 9% dintre copiii lor care sunt studenti afirma ca au aceleasi posibiltati.

Emigrarea, un vis tot mai marunt

Studentii Universitatii Bucuresti nu vad emigrarea definitiva ca fiind singura alternativa pentru realizare profesionala si materiala. Acum 10 ani, un procentaj covarsitor afirma ca singura solutie pentru o viata mai buna este -afara-. Acum, doar 20% sunt de aceasta parere. Argumentele sunt aceleasi ca si acum 10 ani.

In schimb, foarte multi – 68% – nu ar pleca definitiv, ci doar pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, atat cat le-ar fi suficient sa-si completeze studiile sau sa stranga suficienti bani pentru a intreprinde ceva pe modelele observate dincolo de granite.

Emigrarea – temporara sau definitiva – este cauzata de perspectivele de aici. Sub 10% dintre viitorii absolventi sunt convinsi ca vor gasi usor un loc de munca, in timp ce 87,5% considera ca va fi greu, dar nu imposibil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.