Home Social Studentii zburatori

Studentii zburatori

DISTRIBUIŢI

– Amatorii de senzatii tari coboara de pe acoperisul caminului cu ajutorul unei coarde

– Distractia, ilegala si extrem de periculoasa, incepe dupa lasarea intunericului

Studentii caministi din Brasov au inventat de curand o modalitate destul de ciudata de a-si petrece timpul liber. Cativa curajosi urca pe acoperisul caminului, de unde coboara cu ajutorul unei coarde. Desi practicata in mod ilegal, aceasta actiune n-a deranjat, pana acum, pe nimeni. Desfasurata dupa lasarea intunericului, constituie un adevarat spectacol pentru ceilalti colegi.

-Catararea a fost intotdeauna pasiunea mea-

Pentru Cosmin, unul dintre actorii -spectacolului-, catararea a constituit dintotdeauna o pasiune. -M-am apucat de catarat in urma cu un an. Am mers impreuna cu prietenii mei in Cheile Rasnoavei si m-au lasat sa ma urc cu echipamentul lor. Pentru mine, a fost o experienta inedita. E foarte greu sa poti exprima sentimentele care te incearca la inaltime. Cert este ca aceasta catarare a fost intotdeauna pasiunea mea-, povesteste Cosmin B. De la alpinismul practicat ici-colo si pana la -opt de rapel- (cum numesc studentii coboratul de pe camin) n-a fost decat un pas. -Cu timpul, am aflat multe informatii despre alpinism, chiar m-am inscris in Clubul Alpin din Brasov, impreuna cu un prieten. Inscrierea in acest club ne-a dat posibilitatea sa imprumutam echipamentul lor. L-am adus in camin si ne-am apucat sa coboram de pe acoperisul cladirii. Trebuie sa recunosc ca prima data mi-au tremurat picioarele. Nu este foarte simplu sa te lasi in gol pe spate, dar, in momentul in care cobor, simt ca traiesc cu adevarat-, afirma Cosmin. Motivele pentru care studentii practica -rapelul- nu tin doar de lipsa de ocupatie sau de dorinta de distractie, ci de imposibilitatea de a exersa in alta parte acest tip de coborare. -As vrea sa merg pe munte, sa fac alpinism adevarat, dar nu se poate. In primul rand, pentru ca locurile propice pentru o astfel de actiune sunt destul de departe si avem nevoie de masina cu care sa transportam echipamentul-, ne lamureste studentul.

Rapelul, mai dificil decat alpinismul

Distractia de la ceas de seara a caministilor isi are insa riscurile sale. Pe de-o parte, practicarea rapelului este ilegala, motiv pentru care asistenta este incantata cu aceste spectacole numai dupa lasarea serii si, pe de alta parte, este destul de periculoasa din punct de vedere tehnic. -Coborarea de pe camin este mult mai dificila decat cea de pe stanca. Este posibil sa-ti prinzi mainile, de aceea ai nevoie de o oarecare experienta. E o tehnica dificila, care se invata in timp, si niciodata nu poti afirma ca nu exista vreun risc-, ne explica Cosmin.

Echipamentul de coborare, o investitie costisitoare

In aparenta, echipamentul necesar unei astfel de actiuni este destul de simplu. Cei care il utilizeaza spun insa ca lucrurile nu stau deloc asa. E nevoie de o bara de catarare, o coarda dinamica de 11 milimetri diametru si de niste carabiniere din metal. -In prezent, folosim echipamentul clubului, dar intre timp mi-am cumparat si eu cate ceva din cele necesare cataratului. Echipamentul complet costa aproximativ trei milioane, deci este foarte scump pentru bugetul unui student obisnuit-, ne spune Cosmin, dezamagit ca n-a reusit sa-si completeze pana in prezent mult doritul echipament. -Am facut si lucruri mai dificile, dar pana la urma, totul a iesit bine-. Rapelistii, cum le spun colegii de -breasla-, nu s-au limitat doar la coborarile nocturne de pe camin. Pe langa trecerile periculoase de pe un camin pe altul, ei au incercat o data ceva nou si mai periculos. Au intrat intr-una dintre camere pe geam, coborand -in corzi- de pe acoperisul caminului. -Odata, a fost ziua de nastere a unei prietene care organiza o petrecere in camin. Ne-am hotarat sa-i facem o surpriza si ne-am facut aparitia pe geam. Cum nu eram deloc obisnuiti cu acoperisul caminului in care se desfasura cheful, am studiat terenul si am constatat ca singurul lucru de care ne puteam prinde coarda erau niste tevi. Recunosc ca am tremurat amandoi, neavand certitudinea ca tevile respective vor rezista, mai ales ca voiam sa coboram amandoi odata. Am recurs la tot felul de ?çartificii?ê, dar pana la urma am reusit si surpriza sarbatoritei si a invitatilor prezenti a fost foarte mare-, isi aminteste Cosmin, evident multumit de reusita.

-Putem ajuta pe oricine doreste sa experimenteze asa ceva-

Cu timpul, cercul -coboratorilor- s-a largit si nu mica a fost mirarea studentilor care urmareau rapelul cand au vazut si fete care coboara de pe camin. -Ne face placere sa-i invatam pe doritori sa coboare de pe camin. Din povestile noastre au aflat ca senzatia coborarii este unica, de aceea cei mai curajosi dintre ei au incercat si pana acum nu a regretat nimeni. Putem ajuta pe oricine doreste sa experimenteze asa ceva, punem la dispozitie echipamentul, dam indicatiile necesare, dar fiecare isi asuma riscul. Teoretic, nu se poate intampla nimic rau, dar practic, orice este posibil, iar noi nu ne putem asuma o asemenea responsabilitate-, ne spune un alt -alpinist-, Florin.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.