La UM 01961 Otopeni, pe fondul unor diferente foarte mari intre salariile subofiterilor si cele ale ofiterilor, este o situatie de nemultumire in randul cadrelor militare care, conform unei scrisori primite la redactie, este de natura a periclita activitatile specifice din unitatea militara. In conditiile in care salariile in cadrul Ministerului Apararii Nationale sunt cuprinse intre 10 si 25 milioane de lei, cadrele inferioare de la Otopeni, care nu au functii de raspundere sau comanda, obtin venituri lunare cuprinse intre 65 si 130 milioane de lei.
O scrisoare primita pe adresa redactiei noastre din partea unor ofiteri activi de la UM 01961 Otopeni prezinta o cu totul alta situatie. Este vorba despre existenta unor nemultumiri, generate de diferentele dintre veniturile salariale obtinute de subofiteri si cele ale ofiterilor din cadrul unitatii militare in cauza. -Avand in vedere situatia economica actuala, precum si greutatile cu care ne confruntam ca natiune pe piata liber-europeana, consider un atac la decenta, bun simt si demnitate existenta unor salarii cuprinse intre 60 si 120 mil. lei – salariu net, in cadrul unor structuri din cadrul MApN-, se arata in corespondenta primita.
Paradoxul
Conform autorului scrisorii, aceste salarii nu sunt -unicat sau pura intamplare- (situatie care nu ar fi ingrijorat pe nimeni), peste o treime din personalul unitatii militare din Otopeni se bucura de salarii mai mari decat indemnizatiile pe care le primesc presedintele statului, prim-ministrul si parlamentarii. Asa cum reiese din extrasele unor conturi de card anexate la scrisoarea in cauza, pentru luna ianuarie a anului in curs, lui I.V. (n.r. – pentru a proteja identitatea personalului militar nu vom publica numele complet al persoanelor respective) i s-a alimentat cardul cu suma de 64.065.467 lei, iar P.M. si B.D. au primit cate 64.774.031 lei si, respectiv, 63.360.314 lei, toti trei activand la UM 01961 Otopeni. Situatia frizeaza paradoxul, mai ales ca salariile cadrelor militare care activeaza in structura Ministerului Apararii Nationale sunt cuprinse undeva intre 10 si 25 mil. lei.
-Este foarte important de subliniat faptul ca persoanele care obtin aceste salarii au un nivel de pregatire medie sau postliceala, fara studii superioare si fara responsabilitati deosebite-, mai sustine autorul scrisorii, adaugand ca activitatile pentru care personalul primeste acesti bani ca retributie lunara -sunt identice cu cele ale unei companii de aviatie civila, numai ca acolo nu se platesc orele de zbor asa ca in cadrul acestei unitati militare, ci functia de personal navigant-.
O situatie de acest gen este de natura a tensiona relatiile de serviciu in interiorul efectivelor militare. Mai mult, atat timp cat un subofiter obtine o retributie lunara superioara fata de cea a unui ofiter, se poate ajunge la situatia in care toate cadrele sa manifeste un dezinteres fata de activitatile militare. Astfel, pe fondul nemultumirii, ofiterul care este pregatit, din punct de vedere profesional, sa contribuie la instruirea trupelor -nu va mai da tot ce stie, in timp ce subofiterul, care are asigurata o pozitie de liniste si confort financiar, nu este interesat de desfasurarea activitatilor specific militare-, se mai arata in depesa respectiva.
Pozitia MApN ne-a fost comunicata prin intermediul Biroului de presa: -Cazurile la care se face referire in sesizare privesc venituri nete ale personalului navigant al unitatii, si nu salariul net. Veniturile pentru acest personal, considerat, conform reglementarilor in vigoare, drept o categorie care isi desfasoara activitatea in conditii speciale, ce implica o mare responsabilitate, insumeaza salariul, norma de hrana, sporuri, prime orare de zbor, diurne pentru perioada in care se afla in misiune in tara sau in strainatate etc. Organismele specializate de audit nu au semnalat, pana in prezent, nereguli in privinta acordarii drepturilor financiare pentru personalul navigant. Veniturile din sesizare au fost realizate in luni in care s-au efectuat multe zboruri in teatrele de operatii si sunt caracteristice doar perioadelor in care s-au rotit contingentele romanesti-.