În afară de cărțile necesare copiilor la școală, romånii nu mai achiziționează altele. Lectura nu mai este demult un hobby la modă printre conaționalii noștri, ba chiar suntem printre ultimii din Europa în ceea ce privește apetitul pentru cărți. Și producția de manuale are de suferit din cauza zgårceniei ministerului care acordă doar 6 milioane de euro pentru cărțile utile elevilor. Editurile se găsesc în imposibilitatea de a accesa fonduri UE destinate dezvoltării producției.
Ministerul Educației suportă doar 2,3 euro din costurile manualelor școlare pentru un singur elev
Românii nu mai sunt interesați să cumpere cărți, iar pasionații de lectură sunt din ce în ce mai puțini, fapt care duce la diminuarea substanțială a producției de carte în ultimii ani. Concluzia aparține reprezentanților Uniunii Editorilor din România, care asigură peste 80% din producția și difuzarea de carte școlară, care s-au reunit în zilele de 13-14 februarie pentru a analiza, în cadrul ediției a II-a a Colocviilor de iarnă, efectele crizei în domeniul cărții și manualelor. Criza culturii scrise s-a accentuat, dar a debutat de acum 20 de ani, și conform statisticilor, România este plasată printre ultimele țări din Europa atât în privința lecturii, cât și a producției de carte. La ora actuală, piața de carte și manuale este evaluată la aproximativ 80 milioane de euro, de patru ori mai puțin decât în Ungaria, și are tendințe de a scădea cu peste 30-40% în acest an. În plus, reducerea drastică de către Ministerele Culturii și Educației a bugetelor destinate achiziționării de cărți și publicații, incertitudinea asupra programelor de sprijin gen „100 euro pentru profesori“ determină editorii să anunțe recesiune în domeniu și să adopte măsuri anticriză, printre care scăderea planurilor editoriale cu 35-40%, reducerea personalului cu 10-25%, asigurarea unui management strict al resurselor umane. Mai mult decât atât, activitatea de editare nu mai este considerată producție, ci prestare de servicii în domeniul comunicații și informare, fapt ce conduce la imposibilitatea editurilor de a accesa fonduri UE destinate dezvoltării producției.
Conform reprezentanților Uniunii Editorilor din România, producția de manuale suferă din cauza bugetului anual alocat de Ministerul Educației, de doar 6 milioane de euro, investiția pe care o face acesta fiind de doar 2,3 euro pentru toate manualele unui singur elev. În aceste condiții, editurile de carte școlară nu mai pot să subvenționeze producția de manuale.