Home Social Suprafata spatiilor verzi din Capitala s-a redus la jumatate

Suprafata spatiilor verzi din Capitala s-a redus la jumatate

DISTRIBUIŢI

Calitatea aerului din Capitala este din ce in ce mai precara. Cresterea gradului de poluarea este influentat in proportie de 70% de emisiile de gaze ale autovehiculelor, la care se adauga scaderea alarmanta a spatiilor verzi.

Din 1989 si pana in prezent, zona verde a Capitalei s-a redus cu 50%. Pe langa faptul ca ii ameninta sanatatea, calvarul bucuresteanului este cu atat mai mare, cu cat pierderea spatiilor verzi situeaza Bucurestiul in coada listei capitalelor europene in ceea ce priveste repartitia acestora pe cap de locuitor.


Agentia Regionala de Protectia Mediului indica 10 mp de verdeata

Potrivit ultimei situatii intocmite de Agentia Regionala de Protectie a Mediului Bucuresti (ARPMB), spatiile verzi din Capitala se afla intr-o continua – dar nu si constanta! – scadere. Cea mai dramatica perioada din acest punct de vedere s-a inregistrat in perioada 1989-1995, in care de la 34,7 milioane metri patrati de spatii verzi s-a ajuns la 17,8 milioane mp. Ulterior, tendinta de micsorare a oazei de verdeata pentru bucuresteni s-a mentinut, insa la o scara mai mica, ajungandu-se in 2004 la 17 milioane mp. Concluzia acestor date este ca in intervalul 1990-2004 s-a produs o diminuare a spatiilor verzi cu aproximativ 50%. Daca in urma cu 15 ani situatia spatiilor verzi pe cap de locuitor era destul de … inverzita, ARPMB ne informeaza ca -in prezent unui bucurestean ii revin sub 10 mp de spatiu verde-.

… Primaria Bucuresti estimeaza ca ar fi de fapt doar 4,5-5 mp

Stefan Ifrim, sef-serviciu la Analiza apei, solului si calitatii aerului din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), ne-a declarat ca -estimarile noastre indica pentru Bucuresti o medie de 4,5-5 metri patrati pe cap de locuitor. In aceasta valoare intra spatiile publice: parcuri, gradini si aliniamente stradale. Situatia este cu atat mai grava cu cat, in ultimii ani, a aparut fenomenul de retrocedare a terenurilor. Inainte, primaria putea sa intervina pe o suprafata mult mai mare, dar in momentul de fata asupra terenurilor revendicate nu mai are nici o putere. Aceasta este una dintre cauzele majore care creeaza o situatie dificila in ceea ce priveste controlul asupra spatiilor verzi-. Acum, inevitabil, se ridica intrebarea: oare care este adevarul in ceea ce priveste acest handicap pe care tara noastra il are fata de capitalele europene?

Ministerul Mediului -nu poate face declaratii cu privire la spatiile verzi-

Daca datele pe care ni le-a furnizat Agentia Regionala de Protectie a Mediului Bucuresti, respectiv -sub 10 mp de spatiu verde pe cap de locuitor-, nu sunt nici pe departe… aproape de -estimarile- indicate de oficialul PMB, fireste, am incercat sa aflam si pozitia Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Din pacate insa, presat de o sedinta la minister care s-a prelungit poate prea mult, secretarul de stat pentru protectia mediului, Constantin Popescu, ne-a transmis, prin intermediul unuia dintre responsabilii cu presa, ca -nu ne poate face declaratii cu privire la spatiile verzi din Bucuresti-, adaugand ca astfel de informatii se obtin de la ARPMB.

Sectorul 6, cel mai sarac in spatii verzi

Problema acuta cu care se confrunta Bucurestiul este cu atat mai grava, cu cat intr-o capitala europeana unui locuitor ii revin minim 12 mp de spatiu verde, fara a pune la socoteala cazurile -fericite-, cum ar fi Varsovia (31mp/locuitor), Viena (70 mp/locuitor) sau Stockholm (70 mp/locuitor). Intrebarea este cand si mai ales cum ne vom ridica la nivelul standardelor europene, in conditiile in care bucurestenii au parte de suprafete incredibil de mici, recordul absolut fiind inregistrat in Sectorul 6: numai 0,6 mp de spatiu verde pe cap de locuitor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.