Peste 20% dintre taberele controlate de directia de Sanatate Publica nu au aviz sanitar de functionare, in multe dintre acestea neexistand nici macar un cadru medical care sa poata asigura primul ajutor in caz de probleme medicale. Practic, din cele 147 de tabere controlate, 29 nu dispuneau de toate conditiile necesare unei bune functionari. Pe langa problemele legate de situatia sanitara, taberele respective nu dispuneau nici de atestarea Ministerului Educatiei si Cercetarii, care se da prin Agentia Nationala a Taberelor si turismului Scolar din cadrul MEC. Aceste -tabere- sunt organizate de agentii particulare sau organizatii neguvernamentale, care nu mai catadicsesc sa ceara avizul cuiva si care se folosesc de profesori pentru a-si racola -clientii-, cadrele didactice implicate in aceasta actiune beneficiind de -mici atentii- – cazare gratuita sau comision. Dar nici in taberele MEC situatia nu este, cateodata, atat de roza. In data de 20 iulie, copiii participanti la o tabara nationala de sculptura au fost agresati fizic si verbal de niste tineri aflati – si ei – intr-o tabara de corturi, in imediata vecinatate a tinerilor artisti. Interventia Agentiei Teritoriale a Taberelor Bacau s-a facut simtita abia a doua zi, dar suficient de -palid- pentru a-i intimida pe scandalagii.
Taberele pentru elevi si liceeni au intrat in modul nostru de viata. Numai in aceasta vara, peste 150.000 de copii beneficiaza de locurile puse la dispozitie de Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar, in aproape 150 de tabere de pe intreg cuprinsul tarii. Dar situatia nu este atat de fericita pe cat ar trebui sa para; daca in taberele de pe litoral se semnaleaza aceleasi probleme ca si in restul statiunilor, apar si situatii particulare nedorite, de natura sa reduca entuziasmul copiilor si al parintilor.
Particularii cad la intelegere cu profesorii
In urma cu cateva zile, un control efectuat de Directia Generala de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei scotea la iveala o situatie cel putin ingrijoratoare; dintre cele 147 de tabere controlate, 29 nu aveau aviz sanitar de functionare. Pe langa lipsa avizului sanitar, nu exista nici acreditarea din partea ANTTS – acreditare absolut obligatorie pentru orice ONG sau asociatie care doreste sa organizeze asemenea vacante pentru tineret. -Nu putem avea un control asupra acestui gen de tabere, pentru ca nici o organizatie neguvernamentala sau asociatie nu ne-au solicitat acreditare. Atunci am fi fost obligati sa ne deplasam in locul respectiv si sa evaluam conditiile de igiena, locatie, alimentatie si divertisment puse la dispozitia elevilor. Dar asa, nu avem cum sa controlam ce se intampla acolo-, ne-a precizat seful Serviciului Parteneriat Social din cadrul ANTTS, Adrian Costea. Mai mult, controlul respectiv a -scos la iveala- inexistenta cadrelor medicale in multe dintre cele 29 de tabere si care ar fi trebuit sa fie prezente 24 de ore din 24 in preajma elevilor. Cateva dintre acestea au fost inchise. Din taberele supuse acelui control, nici una dintre cele ale ANTTS nu a fost -penalizata-. Ce-i drept, exista – in judetul Alba – patru tabere ANTTS neavizate, dar nu functioneaza in momentul de fata.
Modul in care taberele particulare racoleaza clienti este destul de simplu, mai ales ca au sprijinul unor cadre didactice, care, in schimbul acestui serviciu, beneficiaza de mici atentii – sejur gratuit, comision etc. -In scoli, in momentul in care se apropie perioada taberelor, poti gasi pe geamuri, pe pereti, pe gardurile scolilor, tot felul de asemenea oferte, care mai de care mai tentante. Normal, n-ar trebui sa existe. Exista un ordin al fostului ministru Marga, prin care se interzice folosirea avizierului de catre institutii neagreate de catre MEC. Dar mai exista inca 999 de alte locuri in scoala, in care pot fi lipite ofertele respecitve si care nu sunt mentionate in ordinul respectiv-, a adaugat Adrian Costea.
Scandalul din Valea Uzului putea fi evitat
In aceasta situatie, Agentia Teritoriala a Taberelor si Turismului Scolar din Bacau a fost depasita de evenimente. Practic, conflictul dintre tinerii maghiari si elevii aflati in Tabara de sculptura -George Apostu- ar fi putut fi evitat, printr-o mai buna asigurare a linistii si sigurantei in zona, mai ales daca avem in vedere si faptul ca Tabara Valea Uzului se afla intr-un loc izolat, in apropierea acesteia nefiind decat patru case, in care locuiesc sase batrani de etnie maghiara. Cea mai apropiata localitate este Darmanesti – la 25 de kilometri. In seara zilei de 20 iulie, pe la ora 21.00, copiii din tabara au facut un foc de tabara, cam la 50 de metri in afara spatiului acesteia, cantand si dansand in jurul focului. Atunci au fost agresati fizic si verbal de catre tinerii maghiari, aflati intr-o tabara de corturi in imediata apropiere a celei de sculptura, pe motiv ca de ce danseaza hora pe pamantul lor. Trebuie precizat ca Tabara de sculptura Valea Uzului se afla la doi kilometri de limita judetului Bacau cu Harghita. Conducerea ANTTS Bacau nu a fost instiintata decat a doua zi, dar prezenta directorului acesteia, prof. Nicu Harasemciuc, tot nu i-a linistit pe turbulentii din tabara de corturi.