Home Social Tache, Ianke si Cadar, in mileniul III

Tache, Ianke si Cadar, in mileniul III

DISTRIBUIŢI

La recensamantul din anul 2002, realizat de Institutul National de Statistica, inregistrarea etniei, limbii materne si a religiei s-a facut pe baza liberei declaratii a persoanelor, respectandu-se, astfel, dreptul fundamental al fiecarui individ de a-si declara in deplina libertate si fara nici un fel de constrangere apartenenta etnica si religioasa.

Dar -libera declaratie- a dus la situatii paradoxale, in care multi s-au declarat de o anume etnie fara sa-i cunoasca limba…

Rromii, in crestere vizibila, dar…

Numarul persoanelor care s-au declarat rromi (tigani) a fost de 535.000 (2,5% din totalul populatiei), mai mare decat la recesamantul precedent, cand ponderea lor in populatia tarii a fost de 1,8%. Cresterea numarului persoanelor de aceasta etnie a fost nu numai consecinta unei fertilitati specifice mai ridicate decat in cadrul altor etnii, ci si faptului ca un numar insemnat de rromi nu au mai ezitat, la acest recensamant, sa-si declare adevarata etnie de care apartin. Au existat insa si situatii ilare, in care copiii aceleiasi familii de rromi s-au declarat de etnii diferite…

Compozitia etnica a populatiei Romaniei la recensamantul din 2002 releva faptul ca proportia majoritara este detinuta de romani, cu 89,5%, pondere neschimbata fata de 1992.

Populatia de etnie maghiara (inclusiv secuii) a fost la recensamant de 1.432.000 de persoane, reprezentand 6,6% din populatia tarii, fiind cu 193.000 sub cifra inregistrata la recensamantul din 1992.

Populatia de etnie ucraineana a fost de 61.000, usor in scadere fata de 1992, dar cu o pondere in total populatie neschimbata fata de 1992 (0,3%).

Etnicii germani (inclusiv sasii si svabii) s-au redus la jumatate (de la 119.462 de persoane in 1992 la 59.764 de persoane la ultimul recensamant), in primul rand datorita migratiei externe. Plecarile masive au redus mult comunitatea germana din tara noastra in ultimul sfert de veac de la 1,7%, cat reprezenta in populatia tarii in 1977, la numai 0,3% in anul 2002.

Populatia de etnie croata, greaca, turca, italiana prezinta cresteri fata de recensamantul din 1992.

La toate celelalte etnii se inregistreaza scaderi ale numarului de persoane, dintre care cele mai semnificative la sarbi, evrei, slovaci, cehi, bulgari.

…Nu cunosc limba materna!

Structura populatiei dupa limba materna este strans corelata cu structura dupa etnie. Acest fapt apare evident si din rezultatele recensamantului 2002, care arata ca 91% din populatia tarii a declarat ca limba materna limba romana, 6,7% au declarat limba maghiara, 1,1% – limba romanes/tiganeasca, 0,3% – limba ucraineana, 0,2% – limba germana, distributie similara cu cea dupa etnie.

Celelalte limbi materne au fost declarate de numai 160.622 de persoane, mai putin de 1% din populatia tarii.

Numarul persoanelor care au declarat ca limba materna limba romana depasea cu 336.920 de persoane pe al celor care s-au declarat de etnie romana.

O situatie similara se constata si la persoanele care au declarat ca limba materna limba maghiara, fiind cu 12.163 de persoane mai multe decat etnicii maghiari.

Pentru toate celelalte etnii, numarul persoanelor care au declarat ca limba materna limba etniei careia ii apartin este mai mic decat numarul persoanelor care s-au declarat de etnia corespunzatoare.

O diferenta pronuntata in acest sens se inregistreaza la etnia rroma la care limba romanes/tiganeasca a fost declarata drept limba materna de mai putin de jumatate (44,4%) din populatia etniei respective.

Mai putini vorbitori de limba materna corespunzatoare etniei de care apartin se constata si in cazul evreilor, armenilor, grecilor, macedonenilor-slavi, slovenilor.

Comparativ cu recensamantul anterior, desi persoanele care au declarat ca limba materna romana au scazut cu 947.000, ponderea lor a crescut usor in 2002, dat fiind ca scaderea lor numerica a fost mai redusa decat a intregii populatii din Romania.

Populatia care a declarat ca limba materna maghiara a scazut cu 11,9% fata de 1992 (aceeasi scadere fiind inregistrata si in cadrul persoanelor care au declarat ca sunt de etnie maghiara).

Romanul, frate cu orasul

Din populatia urbana, o proportie de 90,1% este de etnie romana (in usoara crestere fata de 1992), iar in cea rurala ponderea romanilor este de 88,8% (cu o mica scadere fata de recensamantul anterior). La maghiari, se constata in cadrul fiecarui mediu o distributie uniforma cu cea pe total tara, in timp ce la rromi si ucraineni ponderea cea mai mare se regaseste in cadrul populatiei din rural.

Germanii, in schimb, detin o proportie usor mai mare in urban decat media acestora pe tara.

Din totalul etnicilor romani, majoritatea se concentreaza in urban, iar in rural regasim o proportie de 46,9%; o distributie similara se intalneste si la maghiari, iar la germani – peste doua treimi din populatia de aceasta etnie se afla in urban. in schimb, rromii si ucrainenii predomina in mediul rural (6 din 10 rromi, respectiv 4 din 5 ucraineni traiesc in rural).

Se observa o diferentiere a distributiei populatiei dupa caracteristicile demografice functie de apartenenta la o anumita etnie. Astfel, daca repartizarea etniei maghiare pe sexe este asemanatoare celei a etnicilor romani si a celei pe total tara, in cadrul etniei rrome insa, majoritari sunt barbatii. Germanii au in schimb o proportie mai ridicata a persoanelor de sex feminin (53,5%) decat media pe tara, iar la etnia ucraineana se constata o repartizare aproape egala a barbatilor si femeilor.

Referitor la structura pe varste a populatiei de diferite etnii, daca la romani intalnim aceeasi intensitate a imbatranirii populatiei ca si pe total tara, trebuie subliniat ca dintre celelalte etnii, unele au o structura de varsta imbatranita, iar altele o structura de varsta tanara. Procesul de imbatranire este foarte pregnant la populatia de etnie germana (unde proportia persoanelor varstnice – de 60 ani si peste – este de 36,2%), precum si la etnia maghiara (unde ponderea varstnicilor este de 22,4%).

Situatia se prezinta invers la etnia rroma, in care ponderea persoanelor tinere (sub 15 ani) este cea mai ridicata, de 36,3%, in timp ce persoanele de 60 de ani si peste reprezinta doar 5,2%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.