Home Social Tavalugul Ministerului Educatiei striveste facultatile private

Tavalugul Ministerului Educatiei striveste facultatile private

DISTRIBUIŢI

Atacul asupra facultatilor particulare, declansat de Ministerul Educatiei si Cercetarii la indemnul direct al premierului Adrian Nastase, a pus pe jar aproape intreaga suflare academica din domeniul privat. Soarta a mii de studenti se hotaraste in aceste zile, pentru ca, pe langa cele cinci -a caror activitate va fi lichidata- – dupa cum se precizeaza in Hotararea de Guvern adoptata in sedinta din 20 septembrie -, vor mai urma inca multe alte universitati particulare…

CNEAA nu poate fi politizat. Dar poate fi evitat…

Recentul Ordin al Ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, privind controlul riguros al universitatilor particulare, a trecut -ca vantul- pe langa Legea nr. 88/1993, care reglementeaza modalitatile de control si acreditare a institutiilor de invatamant particulare. Prin aceeasi lege, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica este singurul organism abilitat in a propune acordarea sau, dupa caz, neacordarea autorizatiei de funtionare pentru acest tip de unitati de invatamant. Dar CNEAA nu a fost consultat. Mai mult, Comisia MEC delegata sa cerceteze situatia existenta la una dintre aceste institutii desfiintate – Universitatea IRECSON – nu era abilitata in efectuarea unor astfel de controale. In articolul 6 al Legii nr. 88/1993, se stipuleaza clar ca -CNEAA, impreuna cu comisiile din subordine, intocmeste un raport de evaluare(…)-. Comisiile din subordinea CNEAA sunt comisii specializate. In schimb, la IRECSON, Comisia MEC venita acum doua saptamani era compusa din (doar!) doua persoane, care in trei ore au -evaluat- dreptul de functionare al acestei universitati. In mod normal, lucrandu-se cu intreaga comisie de evaluare – compusa din sapte, opt sau noua membri ai CNEAA, intreaga actiune ar fi durat aproape doua zile…

In articolul 9 al aceleiasi legi, -in situatia unui raport nefavorabil al CNEAA, MEC avertizeaza institutia de invatamant superior cu privire la facultatea, colegiul sau specializarea in cauza si, dupa un an, in baza unei noi evaluari cu rezultat negativ, prin ordin al ministrului educatiei se dispune incetarea scolarizarii in facultatea, colegiul sau specializarea in cauza, incepand cu anul I-. Dar perioada de gratie, necesara remedierii eventualelor deficiente, nu a functionat pentru cele cinci universitati. Studentii acestora n-au mai avut timpul necesar transferului si, la multe dintre facultatile similare, examenul de admitere se daduse deja. Dar nimeni nu s-a intrebat ce vor face ei, pusi in fata unui fapt (mult prea rapid) implinit.

Ministerul Educatiei este decis sa continue

Cu sau fara CNEAA, MEC va continua propria evaluare au niversitatilor particulare, prevalandu-se de punctul (6) art. 23 din Legea nr. 88/1993, in care se precizeaza ca -si alte autoritati publice abilitate prin lege efectueaza controale ori de cate ori considera necesar-. Chiar daca aceste alte autoritati publice constata neindeplinirea conditiilor de functionare provizorie, trebuie respectate procedura si ordinea fazelor pana la -lichidarea- activitatii institutiei respective. Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, ne-a precizat ca motivele -lichidarii- sunt atat particulare, cat si globale; profesori de fizica pe post de profesori de politologie, spatii insuficiente sau neadecvate, dar si o crestere mult prea dinamica a numarului de studenti, comparativ cu numarul cadrelor didactice. Sunt cunoscute multe asemenea situatii, insa de ce atata graba?

Dar ordinul nu se discuta, ci se executa.

Expunerea de la Cornu, in care premierul ataca numarul unversitatilor particulare fara a sti cate merita sau nu sa poarte acest nume, a fost pusa rapid in practica de catre MEC. Unul dintre motivele existente in Hotararea de Guvern din 20 septembrie se refera la faptul ca -invatamantul superior privat s-a dezvoltat, in principal, pe specializari care le dubleaza pe cele din invatamantul de stat-. In viziunea Guvernului, daca o specialitate este deja in invatamantul superior de stat, ce rost mai are o concurenta cu specific privat? No comment… Este lucru stiut ca profesorii buni migreaza la faculatile particulare, pentru ca aici salarizarea este mult mai aproape de valoarea lor. In timp ce un preparator de la -particulara- ajunge la 100-150 de dolari lunar, un profesor de la stat poate spera in aceasta suma abia dupa multi ani de munca. Desi nu vrea sa recunoasca, MEC este ingrijorat mai mult de acest exod al cadrelor didactice, care provoaca niste carente din ce in ce mai mari in invatamantul de stat. Daca mai intai ar rezolva doleantele dascalilor, privind salarizarea si tichetele de masa, poate ca exodul ar fi mai mic…

Deja, Liga Universitatilor Particulare Independente din Romania a luat masuri, invitand institutiile din reteaua invatamantului superior privat sa participe la o conferinta pe aceste teme fierbinti, la data de 20 octombrie. Oricum, multe mai pot fi desfiintate pana atunci.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.