O noua modalitate de finantare pentru univeristatile -de partid- este pe cale sa se nasca. Prin Ordonanta de Urgenta 174/2001, Guvernul mai arunca o -pleasca- pe capul institutiilor de invatamant particulare; o taxa de 10% pentru toate tipurile de incasari pe care universitatile particulare le percep de la studenti, taxa care ar putea fi majorata la 40% daca ele depasesc cifra de scolarizare impusa de Consiliul National pentru Evaluare Academica si Acreditare. Acesti bani ar urma sa mearga la bugetul de stat, in administratia Ministerului Educatiei si Cercetarii. Si de acolo, ar fi directionati spre universitatile de stat. Dar nu spre oricare, ci spre cele -nasite- de PSD. Este mai mult decat elocvent acest fapt, daca ne amintim ca Universitatea -Valahia- din Targoviste – o obscura universitate nou-nascuta, fara traditie – unde Adrian Nastase a participat la deschiderea noului an universitar, a primit subventii de cinci-sase miliarde, in timp ce Universitatea Babes-Bolyai din Cluj era -uitata- de la impartirea bugetului destinat invatamantului superior de stat. Oare cat o fi contat faptul ca la Targoviste primul ministru si-a lansat o lucrare de Drept international?
Neconstitutionalitate pe mai multe -fronturi-…
Noi, la Comisia juridica a Camerei deputatilor, am dat aviz de neconstitutionalitate acestei ordonante, care acum se afla pe fond la Comisia de invatamant-, ne-a precizat vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei, Emil Boc. -Ideea de neconstiutionalitate apare – pe de-o parte – din incalcarea principiului autonomiei universitare, iar – pe de alta parte – genereaza un tratament discriminatoriu intre cele doua forme de proprietate – publica si privata – din invatamant. Care este motivul pentru care institutiile private trebuie sa plateasca 10%, cand statul ocroteste in mod egal cele doua forme de proprietate ?-, se intreaba retoric Emil Boc.
Dar, pe langa neconstitutionalitatea OUG 174/2001, nu se specifica si modalitatea concreta in care vor fi folositi acesti bani… Si, din aceste motive, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat negativ ordonanta respectiva.
Inca de la inceputul acestei saptamani, Comisia de invatamant a Camerei incearca sa dea o forma cat de cat democratica actului normativ incriminat, aducand nu mai putin de 10 amendamente la cele sapte articole pe care le contine. Chiar si asa, tot neconstiutionala ramane…
Din pacate, unii cred ca problema s-a rezolvat
Comisia de invatamant din Camera Deputatilor s-a hotarat in cele din urma sa avizeze favorabil atat de controversata ordonanta. Dar efectul va fi acelasi: vor creste costurile de studiu si, implicit, taxele pentru studentii din invatamantul particular si de stat – cu taxa. Cel mai important amendament este acela potrivit caruia banii urmeaza sa intre intr-un fond special in bugetul MEC destinat in mod exclusiv pentru investitii si reabilitarea caminelor studentesti. **Intre universitatea de stat si cea particulara urmeaza sa fie incheiat un protocol, fiecare urmand sa contribuie cu bani sau spatii, iar studentii celor doua institutii sa fie cazati proportional cu contributia fiecareia. Daca este vorba de construirea sau reabilitarea unui camin, MEC va acorda, de asemenea, fonduri de investitii**, a precizat Ioan Ianos, directorul Directiei Generale pentru Invatamant Superior din MEC. Dar de la vorbe pana la fapte este aceeasi distanta ca de la buget pana la scoala din varful muntelui. Nu exista nici un mijloc legal pentru a verifica daca de banii care intra in acest fond vor beneficia cu adevarat caminele studentesti sau vor acoperi alte **gauri negre** ale Ministerului Educatiei.
Ce-i drept, se putea si fara act normativ
**Situatia aceasta poate duce la confuzii de patrimoniu, daca banii se topesc intr-un fond comun al ministerului. Parteneriatul este posibil daca se realizeaza un contract de colaborare intre o universitate de stat si una particulara, in care una sa vina cu banii, iar alta cu locurile de cazare. Totul este realizabil fara a ne complica in acte normative**, este de parere Ioan Mihailescu, rectorul Universitatii Bucuresti si presedintele Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare.
O alta problema – -de exprimare-, vrem sa credem – este faptul ca, la articolul 1 al OUG 174/2001, nu se specifica nici macar tipul institutiilor de invatamant obligate la aceasta taxa – acreditate, autorizate sau in curs de autorizare. Asa ca, indiferent de viitorul lor, universitatile particulare trebuie sa cotizeze… Sau, tocmai de aceasta cotizatie depinde viitorul lor ?
Dupa avizul favorabil acordat de Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, ordonantei ii mai trebuie numai avizul Comisiei juridice. Pe care nu credem ca-l va primi prea curand.