Parca pentru -incurajarea- micului comert, Consiliul Local al sectorului 4 mareste cu 193,6%, incepand de la 1 noiembrie, nivelul taxelor locale pentru ocuparea domeniului public cu constructii provizorii. Primarul sectorului 4, Vasile Mihalache, proaspat -improprietarit- de DGAFI cu 165 de amplasamente aflate pe domeniul privat al acestei zone administrative, s-a gandit ca n-ar fi rau sa-i mai preseze pe micii intreprinzatori, pana mai ieri -selectionati- cu buldozerul.
Comerciantii au ajuns sa regrete GDAFI
Intrucat, din data de 01.07.2001, Directia Generala de Administrare a Fondului Imobiliar (DGAFI), organism care a apartinut aparatului propriu al Primariei Municipiului Bucuresti, si-a incetat activitatea, bunurile care s-au aflat in folosinta acesteia au trecut in administrarea primariilor de sector. Primarul Vasile Mihalache a purces, asadar, la impovararea ocupantilor de domeniu public si privat. In expunerea de motive, semnata de insusi primarul sectorului 4 si inaintata Consiliului Local, apar o serie de inadvertente, care, daca nu ar veni de la o persoana publica, ar starni hazul copiilor. Reproducem doua dintre motive: -Nivelul scazut al taxei speciale pentru ocuparea domeniului public si privat al municipiului Bucuresti, stabilit potrivit prevederilor HCGMB nr. 272/2001 si numarul redus de amplasamente pe domeniul public dupa actiunea de demolare din cursul anului 2001-. Conform acestei… logici, ar trebui ca, de la putinele buticuri cate au mai supravietuit, sa se scoata bani ca dupa o puzderie de afaceri…
Primul in top
Sa luam, prin comparatie, la acelasi tip de zona (I), taxa locala lei/mp/luna, solicitata de CGMB – GDAFI, si taxa impusa, mai nou de Consiliul Local al sectorului 4. Posesorii unei afaceri cu schimb valutar si jocuri de noroc plateau 130.000 lei/mp/luna, fata de 240.000 lei/mp/luna, cat vor avea de achitat incepand de luna viitoare. Pentru alimentatie publica simpla si cu alcool vor scoate din buzunar cate 150.000 lei/mp/luna, fata de 43.000, respectiv 85.000 lei/mp/luna, cat au platit pana in prezent. Numai pentru o organizare de santier, indraznetul intreprinzator va plati 135.000 lei/mp/luna, comparativ cu 7.000 lei/mp/luna, cat inca mai achita acum.
Primariile celorlalte cinci sectoare nu au marit taxele locale de ocupare a domeniului privat al statului cu constructii provizorii tocmai pe considerentul ca afacerile micilor privatizati merg asa cum merg, adica prost, iar puterea de cumparare a romanului este si ea in pom. Masura edililor de la sectorul 4 va duce la scumpirea produselor si serviciilor, lasand in plus -la mana- aparatului de control determinarea suprafetelor si a -darilor-.
Artistii plastici, zarzavagiii si laptaresele nu scapa nici ei
Nici zarzavagiii si comerciantii de carne, lapte si derivate ale acestora nu au scapat de -japca-. Spre exemplu, un vanzator de porcine, ovine sau caprine va plati pentru fiecare animal scos in piete targuri si oboare, in zona I – 20.000 de lei. Mai mult, micii meseriasi individuali, proprietarii de depozite de materiale recuperabile si artistii plastici vor plati 60.000 lei/mp/luna.
Desi impartite pe trei zone (0, I si II), taxele locale nu difera semnificativ pentru cei care baga mana in buzunar. Astfel, pentru activitatea de comert, un buticar din zona 0 a sectorului plateste 150.000 lei/mp/luna, in timp ce pentru o activitate similara, patronii ale caror magazine sunt situate in zonele I si II vor trebui sa achite catre Directiile de Impozite si Taxe Locale, 120.000de lei, respectiv 105.000 lei/mp/luna. In atari conditii, comertul din sectorul 4 va fi numai la strada, caci nimanui nu ii va conveni sa-si amplaseze chioscul in zone -neumblate-. -Ingrijorata- de soarta cetateanului, Primaria sectorului 4 este pe cale sa creasca artificial preturile la produse si servicii, preturi care si asa devenisera intangibile pentru segmente largi ale populatiei.