Ilegalitatile institutiei din Baile Herculane exista de mult timp. Aici a functionat, cu ani in urma, un centru de pregatire a cadrelor Ministerului de Interne. Usor-usor, a inceput sa functioneze ca o facultate de Drept, ajungand sa elibereze si diplome, pe baza carora unii angajati ai MI au fost avansati in grad. Inca de anul trecut, presedintele CNEAA, prof. dr. Ioan Mihailescu, semnala depistarea a doi asemenea -absolventi-, in orasele Craiova si Timisoara.
Primaria din Baile Herculane se afla in conflict deschis cu -universitatea- respectiva de foarte mult timp. Chiar a solicitat MEC, prin adresa 3653/2002, un raspuns ferm cu privire la situatia educationala a institutiei. Raspunsul a fost ca -potrivit prevederilor Legii 88/1993 republicata, Fundatia Romana pentru Tineret <Dacia> din Baile Herculane nu a fost si nu este autorizata sa functioneze provizoriu, nu a avut si nu are o specializare de invatamant superior autorizata sa functioneze provizoriu, nu are dreptul sa desfasoare activitati de invatamant superior si nici sa poarte denumirea de universitate, nu are dreptul sa emita si sa elibereze documente scolare referitoare la invatamantul superior-.
Studentie fara viitor
Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat anii de studii urmati la aceste institutii de invatamant superior particular, precum si la cele care intra in lichidare incepand cu anul I (2002-2003) nu sunt recunoscuti de MEC si nu confera nici un drept persoanelor care ii parcurg. -Autointitulatele institutii de invatamant superior- isi desfasoara activitatea ilegal, deoarece nu au fost niciodata autorizate sa functioneze provizoriu, potrivit legii, si care induc in eroare candidatii, organizand admitere pentru anul universitar 2002-2003.
In conformitate cu Legea invatamantului, desfasurarea de activitati de invatamant superior de catre unitati neautorizate si asumarea denumirii de -universitate- in sensul de institutie de invatamant superior sau de calitati si atributii academice se pedepsesc conform legii penale. Dar pana acum inca nu s-a auzit de vreo asemenea institutie
Lista universitatilor care vor intra in lichidare
In numarul precedent, din lipsa de spatiu, am precizat doar institutiile din Capitala care nu mai au voie sa organizeze admitere, incepand cu anul acesta. Continuam lista inceputa deja cu institutiile de invatamant din teritoriu, care intra in lichidare incepand cu anul universitar 2002-2003: Fundatia Ergorom 79 – Universitatea -Alexandru Ghica- Alexandria, Institutul Teologic Greco-Catolic din Blaj, Centrul de Studii -Stefan cel Mare si Sfant Romania- Botosani, Fundatia Culturala si de Invatamant -Sfintii Apostoli Petru si Pavel- Brasov, Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj-Gherla, Fundatia -Sfanta Maria- – Institutul de Invatamant Superior Omnia Constanta, Fundatia Meridian – Universitatea -Virgil Madgearu- Craiova, Fundatia Tineretul Romanesc – Universitatea -Negru Voda- Curtea de Arges, Fundatia -Gheorghe Titeica- Drobeta-Turnu Severin, Centrul de Studii -Stefan cel Mare si Sfant- Focsani, Universitatea Ecologica -Dimitrie Cantemir- Iasi, Fundatia Universitara pentru Kinetoterapie Oradea, Institutul Teologic Greco-Catolic Oradea, Fundatia pentru Istoria Prahovei – Universitatea -Mihai Viteazul- Ploiesti, Universitatea Banatului Timisoara, Centrul National de Inventica pentru Tineret Ploiesti, Fundatia de Prietenie Romano-Canadiana – Universitatea Romano-Canadiana Brasov, Fundatia Gaudeamus – Universitatea Gaudeamus Constanta, Fundatia Nationala pentru Copii si Tineret -Ecaterina Teodoroiu- – Universitatea -Jiul de Sus- Targu Jiu.