Home Social Telenovela cu filtre autohtone pentru dializa acopera o -teapa- de opt milioane...

Telenovela cu filtre autohtone pentru dializa acopera o -teapa- de opt milioane de dolari

DISTRIBUIŢI

Din 1997 incoace, nici un scandal nu a mai umbrit lumea plina de suferinta a dializei. Plafonarea pretului de achizitie a dializoarelor si restului de consumabile necesare dializei la suma de 20 de dolari pe bucata a pus capat abuzurilor. Premierul Nastase anunta deschiderea unei fabrici de dializoare, in care statul va fi actionar majoritar.

Departe de noi sa punem la zid o investitie romaneasca, insa este interesant de vazut cum o fabrica modesta de mase plastice obtine un credit de opt milioane de dolari pentru fabricarea de dispozitive sanitare. Cand lucrurile au iz penal, statul ar fi dator, inainte de a pune mana pe o afacere care va merge de la sine – data fiind lipsa de competitie pe piata interna, sa se asigure ca nu mai planeaza nici un fel de suspiciune privitoare la legalitatea tranzactiilor sau a functionarii.

Premierul acuza -smecheriile juridice-

Fabrica de produse consumabile pentru dializa si alte dispozitive medicale de unica folosinta Medical Industries Bucuresti va fi redeschisa la sfarsitul lui august – inceputul lui septembrie, dupa ce timp de patru ani nu a fost folosita din cauza -iresponsabilitatii fostei puteri-, a declarat premierul Adrian Nastase.

Premierul a adaugat ca sumele acordate suplimentar de la buget, timp de patru ani, pentru producerea dializoarelor au depasit 1.200 miliarde de lei: -Fabrica sta nefolosita de patru ani, pentru ca unii sau altii au dorit ca, in loc sa platim 30 de dolari pentru un dializor fabricat in Romania, sa fie cheltuiti 61 de dolari pentru un astfel de produs obisnuit din import. Noi vom stopa aceasta iresponsabilitate, deoarece consideram ca, dincolo de smecheriile juridice pe care unii sau altii vor sa le mai faca, interesul oamenilor cu probleme de sanatate si al societatii, in general, este mai important-.

Resursele financiare necesare functionarii societatii vor fi asigurate de catre stat, care va deveni actionar majoritar in baza creditelor pe care le are de recuperat. Investitia realizata la aceasta societate s-a ridicat la aproximativ 15,5 milioane de dolari, din care opt milioane de dolari reprezinta credite acordate de Bancorex.

Reprezentantii Medical Industries au precizat ca fabrica poate asigura dializoarele necesare pentru cei peste 4.000 de bolnavi cronici din Romania, avand si o piata de desfacere in Rusia, Bulgaria si Kazahstan.

-Faptul ca la un moment dat niste smecheri au incercat sa blocheze o fabrica, pentru a permite efectuarea de importuri de un anumit tip, reprezinta o prostie sau o iresponsabilitate care trebuie sanctionata. Nu putem importa la infinit absolut orice, de la masini de mana a doua pana la cultura-, a afirmat Nastase.

Ministerul Sanatatii -fabrica- monopolul

Pe premierul Adrian Nastase il ia gura pe dinainte si anunta un posibil monopol in desfacerea filtrelor pentru dializa: -Aici nu este o chestiune de piata, de economie, de macroeconomii smecheresti. Sigur ca au vrut, la un moment dat, unii si altii sa ia pe 200 de lei fabrica asta, ca sa profite de pe urma acestui monopol, pentru ca fabrica asta are, in momentul de fata, un posibil monopol in Romania – este singura fabrica de acest gen din tara-. Nu trebuie sa ne explice premierul ca statul, in cazul de fata chiar actionarul majoritar, are tot interesul sa-si asigure piata de desfacere. In plus, achizitia din sursa unica nu ar fi o premiera pentru guvernele pedeseriste, de amintit fiind numai cazul Sanevit (cand toate seringile de unica folosinta, indiferent de calitate si pret, erau furnizate catre spitale, prin lege, numai de catre societatea respectiva).

Afacerea insa a fost pregatita inca din vechea guvernare PDSR, cand, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Sanatatii, un mic intreprinzator particular, cu activitate in mase plastice, respectiv Romplast, s-a asociat temporar cu Astral Corporations si a solicitat la Bancorex un credit de 11 milioane de franci elvetieni, circa opt milioane de dolari. Creditul a fost obtinut fara probleme. Incompetenta sau frauda? Deducem ca banca nu si-a pus niciodata intrebarea cum poate o fabrica de mase plastice sa produca dispozitive medicale sau consumabile, care necesita standarde speciale, aliniate la normele internationale.

Cert este ca, astfel, ia fiinta RA Medical Industries, o societate noua, avand ca actionari majoritari cele doua firme mentionate. In octombrie 1995, Astral Corporations isi cesioneaza actiunile – un proportie de 25% – doamnei Eugenia Viorica Dobrescu, despre care nu stim inca pe cine si ce reprezinta. In 1997, fabrica se dovedeste a fi in incapacitate de functionare, falimentul fiind in concordanta cu evidentele financiare ale societatii, inevitabil. Premierul Nastase vorbeste insa despre un -faliment politic-.

Momentan, prin intermediul Oficiului pentru Recuperarea Creantelor Bancare si a Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor, proprietar si debitor este statul. De mentionat ca, intamplator sau nu, dupa patru ani de incetare a activitatii, directorul societatii este tot Eugenia Dobrescu.

Preturile de achizitie si ordinul ministrului

Domnul Francisc Czobor, director adjunct al Directiei pentru Privatizare din Ministerul Sanatatii si Familiei, ne-a declarat ca pretul unui filtru dializor a fost calculat la 19,30 de dolari.

Nimeni din minister nu a stiut sa ne precizeze care este baza legala prin care se stabileste pretul de achizitie a dializoarelor. Incompetenta sau amnezia functionarilor ar trebui drastic sanctionata de ministrul sanatatii, mai ales ca vizeaza un subiect ce a ajuns pe agenda de lucru a premierului. Acesta, dezinformat inca o data, nu stie, se vede treaba, despre existenta unui ordin al ministrului, inca in vigoare, semnat de doi fosti demnitari, Francisc Barany si Sebastian Nicolau. Ordinul, emis in 1997, plafoneaza la 20 de dolari pretul de cumparare al filtrelor.

La aceasta data, dializoarele sunt achizitionate de unitatile de stat la un pret variabil intre 19 si 20 de dolari, comparabil cu tarile din Uniunea Europeana. Astfel, gogoasa cu 61 de dolari devine, in contextul dat, artificiul prin care se justifica, sub masca grijii pentru populatie, graba redeschiderii fabricii. In fapt, -redeschidere- este chiar si asa un termen fortat, tinand cont de faptul ca singurele dializoare fabricate au fost cele din lotul zero, destinate testelor clinice.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.