Home Social Televizorul – principala sursa de informatii culturale

Televizorul – principala sursa de informatii culturale

DISTRIBUIŢI

Tot mai multi romani renunta sa mearga la teatru, film sau opera, sa viziteze un muzeu sau o casa memoriala, preferand ca in timpul liber sa se uite la televizor sau sa utilizeze calculatorul. De asemenea, sunt tot mai putini oameni dispusi sa dea bani pe carti, iar rezultatele acestui fenomen nu intarzie sa apara: 8,5% din subiecti nu au fost in stare sa numeasca nici macar un singur autor roman. Acestea sunt doar cateva din concluziile Barometrului de Consum Cultural 2005, realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii (CSCDC). Potrivit ministrului culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, situatia este si mai alarmanta daca tinem cont de faptul ca 96% din romanii chestionati au declarat ca obtin informatiile culturale de la televizor. De asemenea, un alt lucru ingrijorator scos la iveala de rezultatele barometrului se refera la faptul ca diferentele dintre rural si urban sunt uriase, ceea ce in timp s-ar putea traduce chiar printr-un -handicap-, dupa cum declara Iorgulescu. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.636 de persoane de peste 15 ani din toata tara si are o marja de eroare de 2,9%.

In furnizarea de bunuri de consum cultural predomina in mod categoric sectorul audiovizual si televiziunea. Achizitionarea si cititul cartilor nu mai constituie de mult timp o prioritate pentru romani, astfel ca doar 7,51% din respondenti s-au aratat dispusi sa aloce mai mult de 10% din venitul familiei in acest sens. Mai mult de atat, 12% din cei chestionati au recunoscut ca nu au nici o carte in casa, iar 36% detin sub 50 de carti. Prin urmare, unul din zece cetateni ai Romaniei nu a fost niciodata interesat de astfel de achizitii si aproximativ unul din patru are mai putin de 50 de carti acasa. Lipsa lecturii din preocuparile de zi cu zi ale cetatenilor se simte deja destul de mult mai ales la generatiile tinere. 8,5% din subiecti au dat in balbaiala cand au fost rugati sa numeasca un autor roman, iar dintre cei care totusi au putut da un raspuns, 19,35% l-au nominalizat pe Mihai Eminescu. Lucrurile au stat inca si mai prost la capitolul autori straini sau pictor roman. 37% din subiecti nu au stiut sa raspunda la prima intrebare, iar 40% nu au fost in stare sa indice nici un pictor roman.

Teatrul, opera si cinematograful prezinta interes scazut

Nici macar mersul la teatru, film sau la un spectacol de opera/opereta nu mai face parte din activitatile preferate ale romanilor. Dupa consultarea rezultatelor Barometrului, s-a constatat ca 87,97% din respondenti nu au fost niciodata la opera/opereta, 76,46% nu au mers la teatru si, desi pare surprinzator, aproape 75% nu au fost nici macar la cinematograf. De vizionarea unui film la cinema par a fi mai atrasi tinerii cu varste cuprinse intre 21 si 30 de ani din mediul urban, in timp ce la spectacolele de opera prefera sa mearga mai mult doamnele cu studii superioare din aceeasi categorie de varsta. Daca tinem cont de procente, la polul opus, romanii par a fi mai dispusi sa mearga la biserica, in hipermarket-uri sau mall-uri, numarul celor care au recunoscut ca nu au fost niciodata in astfel de locuri fiind mult mai mic. Acest lucru este intarit si de rezultatele obtinute in ceea ce priveste achizitionarea de produse din industriile creative, moderne si traditionale. Astfel, 24,9% din cei intervievati au cumparat in ultimul an bijuterii, un procent aproape la fel de mare (24,4%) au investit in icoane si doar 4,7% in obiecte de colectie.

Calculatorul nu mai este considerat obiect -de lux-

Datele stranse au demonstrat ca 33% din familiile din tara au cel putin un membru care are acces la calculator, astfel ca IT-ul a trecut din categoria -lux- la categoria -uzual-. Posesorul de PC este in general tanar, are venituri mai ridicate, e orasean si merge in egala masura la muzeu si la discoteca.

Utilizarea computerului de un numar tot mai mare de persoane ar putea fi si una dintre explicatiile pentru care oamenii nu mai merg la cinematograf sau nu mai investesc in cumpararea de muzica sau filme. La aceasta categorie, achizitiile au scazut simtitor in ultimele 12 luni: 94% nu au cumparat nici o caseta video, peste 90% – nici un DVD, 72,6% nu au achizitionat nici o caseta audio, iar 73,4% – nici un CD. Cu toate acestea insa consumul este destul de ridicat, cel mai probabil procurarea materialelor multimedia realizandu-se prin alte mijloace (Internet sau copiere de pe DVD).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.