Home Social Teodor Negoita – romanul care a dus tricolorul in Antarctica

Teodor Negoita – romanul care a dus tricolorul in Antarctica

DISTRIBUIŢI

Antarctica, Polul Nord sau Polul Sud sunt locatii despre care fiecare roman a aflat cate ceva, dar pe care doar cativa au reusit sa le atinga vreodata. De altfel, abia in 1995 unul dintre ai nostri a reusit sa ajunga la Polul Nord. Este vorba de cercetatorul Teodor Negoita, pe care multi l-au considerat nebun in vremea cand se antrena carand cauciucuri in jurul Casei Poporului. Tot el este cel care cu aproape doua luni in urma a facut ca drapelul national sa fluture in pustiul inghetat al Antarcticii.

Teodor Negoita, desi este absolvent al Facultatii de Chimie Industriala din Iasi si si-a luat apoi doctoratul in chimie, si-a petrecut cea mai mare parte a vietii sale studiind cele mai ascunse locuri de pe pamant. A inceput prin a colinda de unul singur pesterile romanesti si raurile subterane, insa dorinta de cunoastere si aventura l-au impins atat de departe incat a ajuns sa cerceteze si sa puna de curand bazele unei statii stiintifice romanesti tocmai la celalalt capat al pamantului. Astazi este un om fericit, pentru ca si-a implinit visul, insa misiunea sa nu s-a incheiat. Teodor Negoita vrea sa dea si studentilor romani posibilitatea de a cerceta pamantul romanesc din Antarctica. Si daca pentru unii un astfel de obiectiv pare prea ambitios, pentru el imposibilul nu exista.

Un an s-a antrenat in jurul Casei Poporului

Pentru a ajunge la Polul Nord, inginerul Negoita s-a antrenat timp de un an. -Am facut un antrenament nestiintific, dar care simuleaza foarte bine ce trebuie sa faci acolo: sa tractezi sania de 100 de kg pe gheata-. Solutia aleasa – -am luat niste cauciucuri de masina, pe care le caram cate opt ore pe zi. (…) Faceam si 24 de km pe zi in jurul Casei Poporului-, povesteste cercetatorul. Un astfel de antrenament nu a scapat nici privirilor ironice, nici comentariilor rautacioase ale celor din jur: -Ma fluiera toata lumea, mai ales cei care ieseau de la parlament. Atunci ma deranja chestia asta-, marturiseste Teodor Negoita.

Propunerea chinezilor

Teodor Negoita a participat pana in prezent la 13 expeditii de cercetari polare. A facut de-a lungul timpului expeditii cu rusii, cu chinezii si chiar de unul singur. Astazi isi aminteste de experienta traita alaturi de rusi in 1998. Pe timp de iarna polara s-a prabusit elicopterul in care se aflau si desi aceasta nu a fost singura situatie critica cu care a fost nevoit sa se confrunte in peregrinarile sale, nimic nu l-a speriat intr-atat incat sa renunte la visul sau. -Urmatoarea expeditie a mea a fost cu chinezii si a fost un succes. Ei mi-au propus chiar sa conduc o urmatoare expeditie chineza in Antarctica-, povesteste cu mandrie cercetatorul roman. Si totusi, de undeva razbate si o urma de tristete. -Afara eu am avut succese mai mari decat in tara. Asta e realitatea!- Acesta e marele regret al lui Teodor Negoita.

-Ne dau lacrimile cand steagul nostru flutura deasupra statiei-

Ultima expeditie facuta de cercetatorul roman a inceput in ultima zi a anului trecut. A plecat pentru prima oara insotit de doua femei: dr. biolog Florica Toparceanu, cercetator stiintific la Institutul de Virusologie al Academiei Romane, si Ileana Bocanciu – studenta. Scopul acestei deplasari l-a constituit pe de o parte un program de cercetare, iar pe de alta parte preluarea de la australieni a unei baze stiintifice. Negocierile pentru obtinerea acestui obiectiv au inceput inca din 2003, iar de pe 20 martie 2006 Romania are propria statie stiintifica in Antarctica. -Actele pentru preluarea acestei statii s-au intocmit intre Fundatia -Antarctica Romana- (al carei presedinte este Teodor Negoita – n.r.) si Divizia Antarctica australiana care este organism guvernamental. Statia este a fundatiei, dar reprezinta statul roman-, subliniaza inginerul.

Dupa semnarea actelor s-a propus chiar ca Romania sa pregateasca formele pentru a obtine vot consultativ la Tratatul Antarctica, la care am aderat inca din 1971. Si pentru a sublinia si mai mult ce inseamna palma de pamant romanesc de acolo, Teodor Negoita a recunoscut ca -suntem ca niste copii si ne dau lacrimile cand steagul nostru flutura deasupra statiei. Aici sigur ca e o chestie de amuzament, dar acolo, orice roman daca l-as duce cred ca s-ar culca cu capul pe steag-.

-Antarctica e un miracol-

Aceasta poate parea cea mai simpla definitie pe care inginerul Negoita ar fi putut sa o dea, insa chiar crede in aceste cuvinte si e imposibil sa nu te convinga daca incepe sa-ti povesteasca in ce consta miracolul ei. -Sunt puzderie de iceberguri gigantice care marginesc tarmul si mai ales zona noastra, pe urma e pustietatea din jur, peisajul selenar, configuratia rocilor, se pot descoperi noi minerale, cerul este deosebit, sunt aurorele australe care pot fascina pe oricine-. In acelasi timp, el aminteste ca totusi Antarctica e un mediu extrem, este multa izolare si trebuie sa fii pasionat ca sa rezisti.

Cercetatorul Teodor Negoita a adunat atata informatie in peregrinarile sale incat a devenit un fel de enciclopedie polara. Peste tot pe unde trece imparte cu ceilalti experienta sa. O parte dintre povestile si descoperirile facute in Antarctica le-a publicat in revista stiintifica -Terra Magazin- si nu refuza niciodata intalnirile cu copiii sau cu cei care vor sa-i afle istoria. Iar cea mai clara dovada a istoriei pe care el insusi a construit-o este cheia statiei din Antarctica pe care i-au oferit-o australienii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.