Societatea Termoelectrica va opri, incepand cu data de 1 iulie, furnizarea energiei termice catre distrubuitorii care nu si-au respectat angajamentele de plata pe luna iunie. Primii redistribuitori de energie carora li se va intrerupe furnizarea sunt Radet Bucuresti, Apaterm Galati, Termoficare Pitesti, Apaterm Deva. Astfel, din angajamentul de plata pe luna iunie, Radet Bucuresti a achitat numai 53% (142,7 miliarde de lei), Apaterm Galati 66% (12,5 miliarde de lei), Termoficare Pitesti 63% (20,4 miliarde de lei) si Apaterm Deva 40% (6,5 miliarde de lei).
Datoriile totale ale celor patru distribuitori catre Termoelectrica sunt de 2.246 miliarde de lei. In aceeasi situatie se vor afla si regiile de distributie din localitatile Giurgiu, Craiova, Zalau, Aninoasa si Onesti. In cazul Onestiului situatia poate fi insa ameliorata avand in vedere ca angajamentul de plata pe luna iunie a fost respectat in proportie de 95%. La polul opus se afla Aninoasa unde s-a achitat numai 1% din plata stabilita pentru luna iunie. Regiile locale de distributie din Giurgiu, Craiova si Zalau au achitat 15%, 70% si, respectiv, 20% din angajmentele de plata.
Programul de iarna este in pericol
Conducerea societatii Termoelectrica isi motiveaza decizia de sistare a furnizarii agentului termic prin imposibilitatea returnarii creditelor angajate pentru achizitia de combustibililor din perioada de iarna. La ora actuala, Termoelectrica are de recuperat 4.269 miliarde de lei pentru energia termica furnizata, iar in prima decada a lunii iulie, societatea trebuie sa achite 350 miliarde de lei pentru creditele angajate la banci pentru combustibili. Evident, in conditiile in care aceste plati nu se vor respecta, este in pericol programul de iarna aprobat de Guvern pentru aprovizionarea cu combustibili in aceasta iarna.
Conducerea Termolectrica a anuntat ca va relua furnizarea agentului termic catre regiile de distributie imediat ce acestea se vor incadra in graficul saptamanal de plati. Furnizarea apei calde este sistata in prezent in localitatile: Bacau, Comanesti, Moinesti, Calafat, Vaslui, Lupeni, Vulcan, Resita, Navodari.
Familiile defavorizate vor fi subventionate
Secretarul de stat in Ministerul Industriei, Iulian Iancu, a anuntat vineri, in cadrul unei teleconferinte cu prefectii, ca acest minister studiaza, impreuna cu Ministerul Finantelor, posibilitatea ca familiile defavorizate sa obtina o subventie la pretul energiei termice. Iancu a precizat ca aceasta subventie va fi acordata partial de la bugetele locale si partial de la bugetul central, urmand sa fie platita direct furnizorilor de energie termica. El a spus ca Ministerul Industriei analizeaza, impreuna cu cel de Finante, si ordinul Autoritatii pentru Reglementarea Gazelor Naturale, prin care se stabilesc tarife diferentiate la gaze.
Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca, a declarat, in cadrul teleconferintei, ca Guvernul a aflat de acest ordin de majorare a pretului la gaze la cateva saptamani dupa emiterea sa. -Trebuie sa stie si Grivei. O fi autoritate independenta sau autonoma, dar nu ea da socoteala in fata opiniei publice-, a spus Cozmanca.
Guvernul a acceptat, la propunerea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei, majorarea tarifelor cu 15% in cazul energiei electrice si cu 50% in cazul energiei termice. Noile tarife la energie electrica vor intra vigoare peste cel mult doua saptamani, in timp ce pretul energiei termice pentru populatie ramane, deocamdata, neschimbat. Pretul national de referinta al energiei termice pentru populatie este, in acest moment, de 350.000 de lei si ar putea creste pana la 500.000 de lei in urma majorarii pretului energiei termice produs de Termoelectrica pentru consumatorii casnici.