Ultimele o sută de cărți din vechea Bibliotecă a Universității Politehnica din Timișoara au pornit, miercuri, într-o „călătorie” simbolică, spre noul sediu, acestea fiind transferate din mână în mână, în cadrul unui lanț uman format din peste o mie de studenți.
Tinerii politehniști s-au înșiruit pe un traseu de un kilometru și au reușit să ducă la bun sfârșit misiunea, cu mici dificultăți, întrucât au avut pe parcurs mari intersecții care nu puteau fi blocate.
„Este Săptămâna Politehnicii, care marchează împlinirea a 94 de ani de la înființarea Universității Politehnica și avem un eveniment extraordinar prin acest transfer al cărților dintr-o bibliotecă veche într-o bibliotecă nouă, dotată la standarde europene. Biblioteca noastră este la nivelul celor mai exigente pretenții ale studenților; o bibliotecă deschisă, în care tinerii pot să studieze non-stop, la orice oră, pot să acceseze orice bibliotecă din lume datorită informatizării la care am ajuns prin toate dotările pe care le-am realizat pentru această bibliotecă”, a declarat prof. univ. Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Investiția pentru noul obiectiv se ridică la 11 milioane de euro și adăpostește în jur de 700.000 de exemplare.
Vechea Bibliotecă a UPT a fost găzduită în fosta clădire a Liceului Piarist, unde a funcționat și Biserica Romană-Catolică. După cel de-Al Doilea Război Mondial, în urma interzicerii de către autoritățile comuniste a activităților ordinelor călugărești ale Bisericii Romano-Catolice, activitatea Liceului Piarist a încetat, iar în 1946, clădirile liceului și cea a internatului au fost atribuite Școlii Politehnice Timișoara, doar capela păstrându-și destinația inițială.
În 1946, în clădirea liceului a fost mutată Facultatea de Construcții și Biblioteca Politehnicii, iar după 1948, în urma reorganizării Institutului Politehnic, în clădirea liceului a fost mutată cea mai mare parte a Facultății de Electrotehnică, nou înființată, motiv pentru care ansamblul era apelat cu numele de Electro. Tot în clădirea Bibliotecii a fost mutată și o parte a laboratoarelor Facultății de Chimie.
După 1990, Biserica Romano-Catolică și-a revendicat clădirea, iar învățământul universitar politehnic s-a mutat în clădiri noi, în campusul universitar. În aceeași situație s-a aflat și Biblioteca UPT.