Home Social Tineri care vor din tot sufletul sa moara

Tineri care vor din tot sufletul sa moara

DISTRIBUIŢI

26% dintre liceenii clujeni sunt depresivi, iar 6% au idei de suicid. Cifrele reprezinta un semnal de alarma pentru familie, scoala si societate. Ce anume ii impinge pe tinerii din ziua de azi sa recurga la gestul final?

Demonstratie sau intentie serioasa?

Tentativele de suicid ale tinerilor, indiferent ca sunt realizate la modul demonstrativ sau la modul cel mai serios, trebuie sa constituie un semnal de alarma pentru familie, scoala si societate in general. Aceste tentative reprezinta un SOS disperat al copilului care este in suferinta, care a rupt orice punte de comunicare cu cei din jur si incearca disperat sa o refaca. De cele mai multe ori este vorba de lipsa de comunicare, si copilul ajuns in pragul disperarii se simte izolat si neinteles de cei din jur, drept pentru care nu poate face altceva decat sa recurga la gestul final: sinuciderea.

De ce?

Fiecare isi pune aceasta intrebare in momentul in care aude ca un copil a vrut sa se sinucida sau chiar a reusit. Potrivit celor declarate de dr. Viorel Lupu, medic in cadrul Clinicii de Neuropsihiatrie Infantila Cluj, motivele sunt multiple, la fel ca si personalitatea fiecarui tanar in parte. -Cauzele care duc la tentativele de suicid la copii sunt variate. Cel mai mult, tinerii sunt afectati de esecurile sentimentale si abia dupa aceea este vorba de problemele familiale sau de cele scolare-, spune dr. Lupu.

Mult prea matur pentru varsta lui

Un caz mai putin obisnuit cu care s-au confruntat medicii de la Clinica de Neuropsihiatrie Infantila din Cluj este cel al unui baietel de doar 11 ani, care a incercat sa se sinucida prin spanzurare. Dr. Lupu povesteste ca baietelul era prea matur pentru varsta lui. -Avea inteligenta unui copil de 15 ani. Motivul tentativei de sinucidere nu a fost depresia sau neintelegerile cu parintii, ci faptul ca citea prea mult-, spune medicul. Citind mult, in special reviste paranormale, baiatul a gasit o relatare despre teoria reincarnarii. El si-a fixat un model privind aceasta teorie. Este vorba despre o teorie potrivit careia omul are sapte vieti, reprezentate prin sapte cercuri concentrice. -Copilul si-a imaginat ca poate sa treaca dintr-o viata in alta. Spunea ca este plictisit de prima viata si dorea sa treaca in faza a doua, sa o exploreze, drept pentru care a incercat sa se spanzure-, explica dr. Lupu. Copilul a fost salvat si, in cele din urma, a inteles ca teoria lui nu este valabila.

17 ani – 17 tentative de sinucidere

Un alt caz, mult mai tragic, este cel al unei tinere, care, pana la varsta de 17 ani, a trecut prin 17 tentative de sinucidere. Ea a incercat sa-si ia viata prin taiere, inghitind medicamente, automutilandu-se, iar la un moment dat a vrut chiar sa se arunce in fata trenului. Maria, o adolescenta care ar fi putut avea o viata normala, s-a trezit in mijlocul unui cosmar. Ea a fost crescuta la un centru de plasament, ultima tentativa de sinucidere avand-o chiar inainte de a implini 18 ani. Viata ei nu a fost deloc usoara. Tatal ei era in puscarie, fiind condamnat pentru omor si viol. Mama si surorile ei erau, de asemenea, in puscarie, fiind condamnate pentru proxenetism si prostitutie. -Ultima oara cand si-a vazut mama a fost in momentul in care aceasta a vandut-o efectiv unui barbat, pentru a se prostitua. Pentru ca se apropia de varsta de 18 ani si trebuia sa paraseasca centrul de plasament, fata a hotarat ca are doar doua alternative: sa se prostitueze sau sa se sinucida. A ales ultima solutie, pentru ca i se parea mai onorabila-, precizeaza dr. Viorel Lupu.

Fetele au mai multe tentative de suicid decat baietii

Fenomenul suicidalitatii la copii si adolescenti este din ce in ce mai des intalnit. Cele mai multe tentative de sinucidere apar dupa varsta de 13-14 ani, acest fenomen fiind de 16 ori mai frecvent decat la varste mai mici. Dr. Viorel Lupu precizeaza ca – desi tentativele de suicid sunt mai numeroase la fete, reusita este mai mare la baieti, avand in vedere ca ei folosesc metode -totalitare-. Fetele folosesc de obicei metode farmacologice (diferite medicamente), in timp ce baietii aleg de cele mai multe ori spanzurarea sau taierea venelor. O explicatie pentru frecventa mai mare a tentativelor de sinucidere dupa varsta de 14 ani o constituie faptul ca adolescentii sunt foarte vulnerabili la refuz. Pe langa esecurile sentimentale, tinerii mai sensibili pot fi afectati si de certurile din familie. Potrivit medicilor, in ultima vreme s-au inmultit si cazurile in care tentativa de suicid apare imediat dupa ce tanarul sau tanara au fost abuzati sexual.

Tinerii nu merg niciodata la psihiatru

Dr. Viorel Lupu s-a ocupat in mod special de fenomenul suicidului la tineri. El a realizat un studiu la un liceu clujean, cei intervievati fiind elevi din clasele IX – XII. In urma acestui studiu, medicul a constatat ca nici unul dintre elevi nu s-a adresat vreodata psihiatrului sau psihologului. -In urma acestei investigatii, am constatat ca din cei aproximativ 400 de elevi intervievati, 26% dintre ei sunt depresivi, iar 6% au idei de suicid-, precizeaza dr. Lupu. Desi nu au incercat niciodata sa apeleze la specialisti, tinerii chestionati s-au aratat dispusi, in proportie de 83%, sa discute cu un psiholog sau cu un psihiatru. -Generatia tanara nu mai este atat de reticenta, ceea ce este un lucru bun. Medicii ar trebui sa faca ceva, daca tinerii se arata dispusi sa discute cu ei. Acest lucru trebuie luat in seama, pentru ca riscul ca tinerii sa repete un astfel de gest este foarte mare-, considera dr. Lupu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.