Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale organizează astăzi la Clubul din cadrul Muzeului Țăranului Român evenimentul „Tineretul în Mișcare? Sinergia mobilitate – voluntariat în programe educaționale europene“. Evenimentul deschide Săptămâna Europeană a Tineretului în România și se axează pe temele din noua inițiativă strategică a Comisiei Europene, „Tineretul în Mișcare“. La eveniment vor fi prezenți beneficiari și potențiali beneficiari ai programelor europene, reprezentanți ai instituțiilor publice implicate în lucrul cu tinerii, membri ai ONG-urilor care lucrează cu tinerii, voluntari și tineri care doresc să se implice în viața comunităților din care provin.
În cadrul evenimentului se va organiza o cafenea publică, metodă de educație prin care se vor dezbate următoarele teme: tinerii, antreprenoriatul și piața muncii; nonformalul, informalul, voluntariatul și recunoașterea competențelor; mobilitatea și învățarea transnațională; competențele-cheie și excelența în educație; creșterea atractivității învățământului superior. „Tineretul în Mișcare“ (TiM), noua initiațivă strategică a Comisiei Europene, face parte din Strategia Europa 2020 și își propune să „exploateze întregul potențial al tinerilor“. Această inițiativă urmărește să revigoreze sistemele de educație, să promoveze mobilitatea studenților și să combată șomajul în rândul tinerilor, să-i aducă pe aceștia în centrul strategiei privind educația și mobilitatea, dându-le astfel șansa de a acumula cunoștințele, competențele și experiența de care au nevoie pentru a-și găsi primul loc de muncă. Acest nou plan al UE vizează creșterea economică și ocuparea forței de muncă (în proporție de 75%) până la sfârșitul acestui deceniu. „Dorim să reducem numărul cazurilor de abandon școlar și să încurajăm cât mai mulți tineri să urmeze cursuri universitare pentru a le permite să-și valorifice întregul potențial“, a declarat comisarul european pentru educație, Androulla Vassiliou.
Îmbunătățirea calității educației va spori șansele de integrare pe piața muncii. În prezent, peste cinci milioane de tineri europeni se află în căutarea unui loc de muncă. Este prevăzut și un instrument de microfinanțare prin care li se va oferi sprijin tinerilor antreprenori care doresc să își înceapă propria afacere. Ca parte a strategiei, UE încurajează statele membre să adopte un „sistem de garantare pentru tineri“, care vor avea siguranța că, în decurs de șase luni de la finalizarea studiilor, vor obține un loc de muncă, vor urma cursuri suplimentare de formare sau vor câștiga experiență profesională. Inițiativa „Tineretul în Mișcare“ are propriul site de Internet, creat pentru cei care doresc să studieze sau să lucreze în altă țară. De asemenea, va exista și un pașaport european de competențe care va putea fi utilizat în toată Uniunea Europeană.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane