Cea de-a doua editie a Targului de joburi organizat de Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti a reunit ieri, in campusul Agronomiei, reprezentanti din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), precum si reprezentantii a 18 firme de profil.
La eveniment au participat Atilla Korodi, secretar de stat pentru integrare europeana in cadrul MMGA, Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu, Sorin Chelmu, secretar de stat la MAPDR, in domeniul dezvoltarii rurale, Andrei Ioan Chiliman, primarul Sectorului 1, si directorul general al Administratiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF).
Aceasta manifestare s-a dorit a fi locul de intalnire a societatilor reprezentative din agricultura romaneasca, cu tinerii specialisti din domeniul agricol, oferindu-le acestora posibilitatea sa isi gaseasca un loc de munca in domeniu si, in acelasi timp, sa isi aduca aportul la promovarea agriculturii romanesti in cadrul Uniunii Europene. Silvian Ionescu, comisarul sef al Garzii de Mediu, a tinut sa precizeze ca are mandat de la ministrul Sulfina Barbu sa intareasca efectivele institutiei pe care o conduce, cu tineri racolati in cadrul acestui targ. Astfel, Garda de Mediu a pus la bataie 50 de locuri de munca pentru absolventii de anul acesta. -Dorim sa oferim o sansa noii generatii. Exista posturi de inspectori, ingineri de mediu si comisari debutanti. Pentru toate statele de functiuni, salariul brut este de 6,8 milioane de lei-, a declarat comisarul-sef. Acesta a mai adaugat ca, pentru o integrare mai usoara, tinerii care vor fi acceptati, in primele trei luni de zile, vor fi insotiti zilnic de un comisar. Tot in cadrul acestui targ, Ministerul Mediului s-a prezentat cu 300 de posturi disponibile, Ministerul Agriculturii cu 140 de posturi, la care se adauga cele 12 posturi disponibile la Primaria Sectorului 1.
Care este oferta de job-uri?
Dan Banuta, absolvent al facultatii de agronomie si director al unei firme de specialitate, a declarat ca -toti angajatii mei sunt absolventi ai acestei facultati, iar anul acesta am venit sa particip cu alte patru posturi vacante. Viitorul angajat va avea un salariu de aproximativ 7 milioane de lei, la care se adauga masina de serviciu si telefonul mobil-. Patronul unei firme care se ocupa cu distributie de hibrizi de seminte si instalatii de irigat, desi avea nevoie de numai doi angajati, s-a declarat foarte nemultumit de acest targ: -Am primit cateva CV-uri, insa tinerii nu s-au aratat foarte interesati. Au fost prezenti in numar foarte mic si nu am vazut prea mare interes, desi ofer pentru un post de agent de vanzari 150 de euro, procent de 3% din vanzari, telefon mobil si masina. Cu procentul castigat din vanzari, se poate ajunge chiar si la 50 milioane de lei pe luna…-.
Ce isi doresc studentii – viitori specialisti?
Sutele de posturi puse la bataie de institutiile statului si de societatile private nu au adunat prea multi studenti la standuri. Ba, mai mult decat atat, loviti de indiferenta tinerilor si de participarea redusa, ofertantii au inceput sa inchida standurile inca din timpul pranzului. Cei mai interesati s-au dovedit a fi studentii din ultimul an. Un astfel de exemplu este George Dumitrescu, student in ultimul an la Facultatea de Imbunatatiri Funciare si Ingineria Mediului si care este, de asemenea presedintele Ligii Studentilor. -Mi-am depus un singur CV, pentru postul de comisar debutant la Garda de Mediu. -Chiar daca pentru inceput salariul este mic, prefer o institutie de stat. Dupa un an de zile poti ajunge la un salariu mult mai mare, in timp ce la o firma privata, unde se ofera salarii mai atractive, dupa un an de zile poti ajunge somer. Ioan Alecu, rectorul USAMV a declarat ca -totalul de 1.000 de absolventi din cele 7 facultati cu 28 de specializari este insuficient pentru posturile disponibile, asta in conditiile in care nu toate sectiile au aceeasi cautare-.