Actuala lege a functionarilor publici nu este pe placul tinerilor, intrucat, indiferent de cat de bine sunt pregatiti, trebuie sa lucreze foarte multi ani pentru a beneficia de un salariu decent, deoarece primeaza vechimea, si nu nivelul de instruire. In aceste conditii, institutiile publice care inca mai lucreaza cu oameni angajati contractual, in momentul cand vor aplica legea si ii vor transforma in functionari publici, s-ar putea sa se trezeasca fara personal, mai ales daca acesta este debutant.
Legea functionarilor publici este incalcata inca de multe institutii publice si asta pentru ca este mai avantajos sa lucreze cu oameni angajati contractual. Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT) este, poate, institutia care incalca cel mai mult aceasta lege si asta pentru ca lucreaza cu doar 14 functionari publici si 49 de angajati contractual, lucru interzis de lege. Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a facut deja un control in acest sens -si am avut deja doua randuri de discutii sa gasim si modalitatea de a remedia situatia-, a declarat presedintele ANFP, Jozsef Birtalan. Numai ca rezolvarea acestei nereguli ar putea aduce ANT-ul intr-o situatie si mai neplacuta.
-Nu poti angaja un tanar decat cu un salariu de mizerie-
Asa cum era de asteptat, atat actuala conducere, cat si cea veche a ANT-ului au preferat sa lucreze cu oameni tineri, adica cu debutanti. Angajati contractual, ei sunt remunerati cu aproximativ sapte milioane de lei pe luna, insa daca se va trece la aplicarea legii, odata ajunsi functionari publici, s-ar putea trezi cu un salariu redus la jumatate, desi atributiile lor nu se schimba in niciun fel. Desi este autoritate pentru tineret, -nu poti angaja un tanar decat cu un salariu de mizerie, pentru ca exista o lege care la momentul in care a fost conceputa nu s-a gandit deloc, absolut nimeni, la calitatile unui tanar, nu s-a gandit nimeni la faptul ca poti angaja un tanar care a terminat poate doua facultati, care are o pregatire net superioara unui angajat de 50 de ani, si asa mai departe-, este de parere fostul subsecretar de stat al ANT, Ionut Iavor. De aceeasi parere este si actualul secretar de stat de la Autoritatea pentru Tineret, Karoly Borbely (foto), care a recunoscut ca -riscul exista si incercam sa fructificam toate portitele legislative in asa fel incat sa incercam sa obtinem o grila cat mai mare-. El a precizat ca spera sa gaseasca o solutie prin care sa poata trece pe o grila mai mare, adica un debutant sa aiba cel putin un salariu de sapte milioane de lei. Care ar fi aceste variante? -Nu ma intrebati acum ce solutii sunt pentru ca nu stiu. Suntem in discutii cu ANFP si incercam sa gasim o solutie cat mai buna-, a adaugat Borbely.
Remedierea, impiedicata si de o prevedere legala
Presedintele ANFP a precizat ca in structura ANT exista -oameni angajati care indeplinesc atributiuni de angajati publici, atributiuni de autoritate publica, ce trebuie sa fie in categoria functionarilor publici, cu tot ce implica acest lucru-, dar, cu toate acestea, aplicarea legii functionarilor publici in acest caz nu este deocamdata posibila. Pana in acest an exista o prevedere legala potrivit careia oamenii puteau fi reincadrati direct in acele functii care sunt declarate publice, insa in legea de salarizare de anul acesta, aceasta prevedere lipseste. Astfel, se poate ajunge la situatia in care -anumite institutii sa nu mai poata functiona in mod normal pentru ca aceste persoane, ale caror pozitii pe care sunt momentan sunt declarate functii publice, trebuie sa fie eliberate din functie si sa fie ocupate acele posturi publice prin concurs, proces care dureaza cel putin 30 de zile-, a explicat Birtalan. Acest lucru se intampla si in cazul ANT, care in plus, pentru ca lucreaza cu tineri, ar putea ramane fara personal chiar si mai mult timp daca nu se vor gasi cai legale, care odata cu schimbarea statutului angajatilor sa nu le schimbe si salariile.