Home Social Tinerii vor să fie mecanici auto, ingineri, avocați sau ospătari

Tinerii vor să fie mecanici auto, ingineri, avocați sau ospătari

DISTRIBUIŢI

Meseriile de mecanic auto, inginer, medic, avocat sau ospătar sunt cele mai apreciate pe piața muncii, susțin elevii și studenții chestionați într-un studiu sociologic privind practica, lansat la Iași. Studiul este structurat în trei capitole, fiecare adresåndu-se unui grup țintă. În cadrul primului capitol sunt cuprinse rezultatele sondajului privind meseriile cele mai căutate de elevi și importanța practicii în viitoarea profesie, așa cum este percepută de aceștia.
În topul meseriilor cele mai apreciate de elevi sunt cele de mecanic auto, inginer, medic, ospătar, avocat, șofer, polițist, specialist IT, bucătar, comerciant-vånzător, tinichigiu-vopsitor auto, brutar-patisier, profesor.
Adolescenții chestionați au apreciat că un angajator apreciază în primul rånd la un tånăr care caută un loc de muncă „experiența în profesie/meserie“ (46%) și „deprinderile practic consolidate“ (34%).
Cele mai frecvente surse de informare utilizate de elevi sunt Internetul, televizorul, ziarele, profesorii, iar cele mai puțin apreciate sunt pliantele și afișele. Mai mult de jumătate dintre elevii investigați au de gånd să urmeze o facultate și doar o cincime dintre ei vor să lucreze după absolvirea liceului.
Peste o treime dintre elevii întrebați (38%) au spus că ar dori să lucreze „pe cont propriu“, în timp ce 83% au afirmat că s-au gåndit să lucreze într-o altă țară.
În privința practicii, 70% dintre tineri au spus că școala îi pregătește bine pentru practicarea meseriei pentru care au optat și că practica îi va ajuta să găsască mai ușor un loc de muncă.
O treime dintre elevi au declarat că rezultatele practicii lor au fost valorificate prin dobåndirea unor competențe în domeniul pregătirii de bază, rezolvarea de aplicații practice, promovarea examenului de competențe/nivel, aplicarea rezultatelor practicii în activitatea cotidiană, posibilitatea de a se angaja într-un loc de muncă corespunzător noțiunilor învățate, cunoștințe profesionale consolidate, abilități practice formate, evaluare prin note și calificative, obținerea diplomei de calificare, utilizarea în cadrul școlii pentru diferite activități.
Concluziile studiului privind tutorii indică necesitatea elaborării unui ghid de practică unitar în structură, dar și standardizarea cuprinsului raportului de practică întocmit de tutore, cat și a instrumentelor de monitorizare și evaluare a practicii elevilor și studenților. S-a mai constatat că recompensarea practicanților este deficitară, atåt cea materială, cåt și cea morală și că diversificarea modalităților de valorificare a rezultatelor practicii elevilor și studenților poate fi motivantă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.