Home Social Totul despre admiterea la liceu

Totul despre admiterea la liceu

DISTRIBUIŢI

– 300.000 de elevi vor fi repartizati in liceele din intreaga tara, cu ajutorul calculatorului

– Din cauza problemelor ivite la recenta simulare, introducerea in calculator a datelor de pe fisele elevilor va fi facuta de profesionisti

– Fisele arhivate vor exista in dublu exemplar – la nivel judetean si la nivel central, pentru prevenirea oricarei tentative de frauda

Brosura admiterii – instrumentul de baza al elevului, parintilor si dirigintelui

Metodologia admiterii de anul acesta nu va diferi de cea de anul trecut. Practic, criteriile dupa care elevii vor fi repartizati in liceu se mentin, respectiv rezultatele profesionale ale elevilor si optiunile acestora. Fiecare elev urmeaza sa primeasca o brosura in care sunt prevazute liceele pentru care poate opta, cifrele de scolarizare alocate acestor licee, precum si codurile specializarilor existente in aceste licee. Pentru ca elevul sa-si poata face o idee despre potentiala medie de admitere, in dreptul fiecarui liceu va fi trecuta si media ultimului admis de anul trecut. In aceeasi brosura, elevul va gasi si instructiunile potrivit carora el, cu ajutorul dirigintelui si al parintilor, isi poate completa fisa de inscriere. Dupa cum apreciaza Ministerul Educatiei si Cercetarii, aceste brosuri vor aparea in timp util, in toate judetele.

Atentie mare la completarea fiselor de inscriere!

Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei si cercetarii, ne-a facut unele precizari in legatura cu modul de completare a fisei: -Fisa de inscriere se completeaza in doua etape: in prima etapa, se completeaza – de catre secretariatul scolii – datele personale ale elevului. Ca o paranteza, datele personale pot fi completate incepand si de acum, urmand ca mediile sa fie trecute la incheierea examenului de Capacitate. A doua etapa este cea in care elevul isi inscrie in fisa optiunile. MEC face recomandarea pentru un numar rezonabil de optiuni, care numar este dependent de media absolventului, dar si de media cu care s-a intrat anul trecut la specializarea aleasa de catre acesta. Sigur, elevul si parintii sunt liberi sa aleaga oricate optiuni doresc. Noi facem doar o recomandare, fara a cauta sa influentam in vreun fel alegerea copiilor si a parintilor. Recomandarea se bazeaza pe niste date statistice, are o justificare, dar totul se rezuma la atat-. Din acest punct de vedere, elevul este liber sa o respecte sau nu. El poate completa fisa si cu toate optiunile din judetul sau din orasul in care doreste sa se inscrie. Dupa ce elevul si-a completat fisa de inscriere, ea va fi dusa la Centrul de inscriere. Aici, datele din fisa sunt introduse in calculator, in prezenta unui delegat al scolii de provenienta a fisei. Potrivit ministrului educatiei, inca de duminica, MEC a solicitat inspectoratelor judetene o lista cu baza de calculatoare de care dispun si necesitatile in aceasta privinta si cu necesarul de informaticieni de care vor avea nevoie pentru operatiunile de introducere a datelor. Dupa ce datele au fost introduse in calculator, delegatul scolii preda fisele initiale cu datele inscrise sub semnatura de catre elev si de catre parinte si se intoarce la scoala cu o copie editata pe calculator – a fisei originale – sub noua forma. Astfel, pentru ca toate fisele – sub o noua forma – se intorc la scolile de provenienta, elevii si parintii pot confrunta continutul copiei cu ceea ce a fost inscris in fisa initiala. In situatia in care exista greseli, copia – cu corecturile de rigoare – se intoarce la Centrul de inscriere, unde se va emite o noua copie. Si aceasta noua copie va putea fi consultata de catre parinti si copii, pentru ca si ea se intoarce la scoala.

Fisele vor exista – simultan – si la nivel de judet, si la nivel central

Ulterior, baza de date de la Centrul de inscriere se trimite la Inspectoratul scolar – unde exista un Centru judetean de colectare – si, in acelasi timp, si la Centrul National de inscriere, de la Bucuresti, in asa fel incat sa existe tot timpul liste-martor. Astfel, nu se vor putea opera corecturi in vreo parte a listei, fara a avea o motivatie serioasa, foarte bine argumentata. Ecaterina Andronescu precizeaza ca -evident, nu putem sa corectam decat daca a aparut o greseala intre optiunea elevului – inscrisa in fisa originala, semnata de catre acesta si parinte – si ceea ce operatorul a introdus in calculator-. Urmeaza apoi repartizarea in liceu, in functie de media si de optiunile elevului, si apoi se afiseaza rezultatele repartitiei.

Centrul de inscriere al Capitalei va dispune de 90 de calculatoare, cate 15 pentru fiecare sector. Toate centrele de sector vor fi comasate intr-o singura cladire, calculatoarele fiind legate in retea, dar nu cu exteriorul. Optiunile elevilor bucuresteni se pot indrepta spre cele 102 licee existente in urbe.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.