Home Social Transferurile din licee, in litera legii

Transferurile din licee, in litera legii

DISTRIBUIŢI

Ministerul Educatiei si Cercetarii afirma ca transferurile realizate in cadrul celei de-a doua etape de repartizare in licee si in scoli profesionale au fost realizate in conditii legale. Potrivit MEC, in timpul admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat nu se pot efectua transferuri, intrucat transferul presupune inscrierea in prealabil la o forma de invatamant. Cele 901 mutari de elevi au urmarit rezolvarea unor situatii speciale aparute dupa repartizarea computerizata, situatii prevazute de metodologia de organizare a admiterii.

Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, a declarat ca cele 900 de miscari de elevi au fost operate in diferite situatii speciale: unii dintre ei doreau sa ajunga la unitati de invatamant aflate mai aproape de casa sau erau elevi cu medii mari care au optat din greseala pentru scoli profesionale.

-Prin urmare, a fost vorba fie de schimburi de elevi sau redistribuiri pe locuri ramase libere, fie de corectarea unor erori de transcriere in baza de date computerizata a optiunilor elevilor, si nicidecum de transferuri de elevi-, a spus ministrul. In cazul gemenilor, regulamentul prevede transferul unuia dintre ei dupa fratele care a obtinut medie mai mare. Ambii frati se inscriu la liceul la care au fost repartizati, si numai dupa aceea este realizat transferul celui cu medie mai mica, a explicat ministrul. -Potrivit regulamentelor, media elevului mutat trebuie sa fie cel putin egala cu cea a ultimului admis, fapt care s-a si intamplat in fiecare dintre cazuri-, a precizat Ecaterina Andronescu.

Si directorul general pe invatamantul preuniversitar din MEC, Liliana Preoteasa, a sustinut legalitatea acestor transferuri. -In foarte multe dintre aceste sute de situatii, in acord cu posibilitatea legala a transferarii, a existat si o motivatie suplimentara, a corectarii unor greseli umane, de care MEC nu poate fi facut raspunzator, atunci cand au fost completate fisele de inscriere. Nu consideram ca este corect ca, din pricina unei cifre gresite, un copil cu medie peste 9,00 sa ajunga la o unitate de invatamant in care sa nu-si poata folosi la maximum posibilitatile intelectuale. Dar, repet, toate aceste transferuri – facute numai si numai in interesul copiilor – au avut baza legala, si nu cred ca putem fi acuzati pentru ca am intervenit spre binele copiilor-, a afirmat Liliana Preoteasa.

Dintre cei 4.563 de candidati respinsi la prima sesiune din cauza numarului prea mic de optiuni sau care au lipsit la prima faza de admitere, doar 2.563 s-au inscris la a doua etapa de repartizare computerizata in licee si scoli profesionale, care a avut loc sambata.

Astfel, 2.542 de absolventi din toate judetele tarii au fost inscrisi, in raport de medii si de optiunile exprimate, pe locurile ramase libere la licee si la scoli profesionale in urma primei etape de admitere. In acelasi timp, aproape o mie de elevi au primit aprobare pentru a se transfera de la o unitate la alta sau a face schimb de locuri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.