Într-un clasament european privind numărul bolnavilor cu afecţiuni psihice, România ocupă locul trei, fiind devansată doar de Estonia şi Slovacia. Se pare că numărul românilor cu probleme psihice s-a dublat din 1999 până acum. Schimbările sociale specifice tranziţiei au afectat mulţi români. Pierderea locului de muncă, reconversia profesională, incapacitatea de a face faţă obligaţiilor de serviciu sunt doar câteva dintre problemele pe care le-au întâmpinat oamenii în această perioadă. Consecinţe directe: stres, anxietate, frustrare şi un mare număr de români bolnavi psihic.
În Romania, numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală s-a dublat din 1999 şi pană în prezent. Într-un clasament european privind numărul bolnavilor cu afecţiuni psihice, Romania ocupă locul trei, fiind devansată doar de Estonia şi Slovacia, după cum ne infomează formaţia Estuar. Dacă ţinem cont că nu toate cazurile sunt semnalate specialiştilor, înţelegem că situaţia este cu atat mai gravă.
Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că una din trei persoane dezvoltă o problemă psihică minoră sau majoră în cursul vieţii. Aşa anunţă Fundaţia Estuar.
Una dintre cele mai grave probleme de sănătate mintală este stresul. Situaţia este alarmantă fiindcă mulţi dintre cei care suferă de stres nu conştientizează gravitatea problemei. Mă refer aici la stresul cronic, care se dezvoltă pe o perioadă îndelungată de timp şi se manifestă prin lipsa de concentrare şi incapacitatea de a lua decizii. Există şi stresul pasager, care se dezvoltă într-o perioadă limitată şi care este cauzat de o situaţie anume, după cum ne-a explicat psihologul Mariana Armean. Ea atrage atenţia că multe dintre problemele psihice ale romanilor sunt cauzate de schimbările sociale. Pierderea locului de muncă, reconversia profesională, incapacitatea de a face faţă obligaţiilor de serviciu sunt doar cateva dintre -rezultatele- tranziţiei, cu consecinţe directe asupra sănătăţii mintale. Un alt factor important în dezvoltarea afecţiunilor psihice este fondul genetic. Astfel că moştenirea de la părinţi are un rol determinant în menţinera sănătăţii individului. Iar faptul că romanii nu apelează decat în număr redus la serviciile unui specialist nu face decat să agraveze situaţia.