Trei dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din 20 ianuarie – medicii Sorin Ianceu şi Radu Zamfir şi copilotul Răzvan Petrescu – au primit duminică în Mătişeşti – Horea, în cadrul Târgului Lemnarului, titlul de cetăţean de onoare al acestei comune din Apuseni, după ce cu o zi înainte, sâmbătă, au urcat, ultimii doi pentru prima dată, la locul în care s-a prăbuşit avionul.
La ceremonie au asistat peste două sute de persoane, printre care şi politicieni.
‘Pentru felul de a vă jertfi dându-i vieţii o nouă şansă de supravieţuire’ şi ‘Pentru felul în care aţi făcut din viaţă o lumină asupra vieţuirii’ se putea citi pe diplomele acordate de către autorităţile locale celor trei supravieţuitori, care au revenit la Horea însoţiţi de familii. Alături de medicul Zamfir s-a aflat în momentul acordării acestui titlu fetiţa sa, iar de Sorin Ianceu, băiatul şi fetiţa sa.
Acelaşi titlu a fost acordat şi celorlaţi doi supravieţuitori – Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, care nu au putut fi prezenţi duminică la Horea, fiind plecaţi, potrivit secretarului comunei Horea, Corneliu Olar, în străinătate.
Autorităţile locale au conferit titlul de cetăţean de onoare post mortem pilotului Adrian Iovan şi Aureliei Ion, diplomele urmând să fie înmânate de către autorităţile locale rudelor acestora.
Titlul de cetăţean de onoare al comunei Horea a fost acordat, de asemenea, primilor trei salvatori ajunşi la locul accidentului, Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu şi Gheorghe Trif.
Cu cei trei moţi s-au întâlnit sâmbătă, chiar la locul în care s-a prăbuşit avionul, cu cei trei supravieţuitori. Dacă Ianceu a mai fost, în aprilie, la Horea, Radu Zamfir şi Răzvan Petrescu au fost pentru prima dată de la producerea accidentului în locul în care a căzut avionul.
Doctorul Zamfir, care l-a îmbrăţişat pe Argentin Todea, luându-se în braţe reciproc, şi-a adus aminte ce ‘moment de bucurie’ a fost atunci când i-a văzut, în noaptea accidentului, pe salvatori. ‘Sunt nişte momente greu de descris. Ce s-a întâmplat aici (pe Vârful Petreasa, locul unde a căzut avionul – n.red.) o spun şi copacii ăştia care sunt retezaţi’, a afirmat Radu Zamfir.
La rândul său, Sorin Ianceu a spus că liniştea de pe munte îi aduce aminte de ‘acea noapte’.
Sprijinit în cârje, ajutat de unul dintre salvatori, copilotul Răzvan Petrescu a urcat pe jos o distanţă apreciabilă până la locul prăbuşirii aeronavei. Gheorghe Giurgiu i-a explicat acestuia unde anume şi în ce poziţie l-a găsit, copilotul amintindu-şi că s-a târât câţiva centimetri.
Alături de supravieţuitori şi salvatori, cele peste o sută de persoane, printre care mulţi tineri veniţi din judeţul Neamţ, prezente sâmbătă pe Dâmbul Bumbului au asistat la o slujbă de pomenire a celor două victime oficiată de către un preot din Horea.
De asemenea, acolo unde sătenii au amenajat, luna trecută, într-un foişor de lemn un ‘altar’, unde, alături de crucea pe care aceştia au pus-o aici a doua zi după accident, au fost expuse fotografii cu Aura Ion şi Adrian Iovan, precum şi unele realizate, de-a lungul vieţii, chiar de către pilot, cei prezenţi au depus duminică o coroană de flori.
Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie, într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic.