Home Social Tribunalul Minorilor

Tribunalul Minorilor

DISTRIBUIŢI

Brasovul a gazduit recent seminarul -Abuzuri si violente exercitate asupra copiilor-, parte a programului Daphnekids, un proiect care se inscrie intr-o serie de actiuni comune romano-italiene. Procurori, politisti, reprezentanti ai societatii civile si ai institutiilor de specialitate din Romania si Italia au acceptat cu ingrijorare concluzia conform careia violenta asupra minorilor a devenit un fenomen mondial.

Magistratii nu au o pregatire specifica

Ca si alte tari europene, Italia a infiintat Tribunalul Minorilor, o institutie pe care, la ora actuala, Romania nu o are. Participantii la reuniunea de la Brasov au decis sa promoveze in Parlament proiectul unui act normativ care sa infiinteze un astfel de tribunal, aceasta fiind, de altfel, si una dintre numeroasele conditii de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana.

-Tribunalul Minorilor este necesar pentru ca nu toti magistratii au o pregatire specifica. Magistratii din tribunalele minorilor din Italia sunt specializati si au cunostinte de psihologie si sociologie. Imi doresc foarte mult ca Romania sa infiinteze un asemenea tribunal. Este foarte important ca fenomenul abuzurilor sexuale asupra copiilor sa fie minimalizat-, a declarat Graziana Calcagno, procuror la Tribunalul Minorilor din Torino.

Italia, principalul -furnizor- de turisti sexuali

Specialistii italieni, precum si reprezentantii societatii civile au recunoscut ca Italia este principala tara care exporta turisti sexuali in Romania. -Turismul sexual se refera la acei indivizi, in special pedofili, care vin din Italia in Romania numai pentru a intretine relatii sexuale. Exista unele agentii de turism care, contra cost, pot pune la dispozitia acestor indivizi si poze cu copii disponibili. Ei vin in Romania tot asa cum merg in America Latina, Thailanda sau Taiwan-, a precizat Massimiliano Frassi, unul dintre reprezentantii societatii civile din regiunea Bergamo.

Legea italiana prevede ca un pedofil poate fi pedepsit in Italia pentru fapte pe care le-a comis in alta tara, dar, pentru acest lucru, este necesara conlucrarea intre institutiile responsabile, mai ales sesizarea faptei. Conform statisticilor, -turistii sexuali- au ajuns sa caute copii cu varste din ce in ce mai fragede, ajungand acum la o medie de varsta intre patru si sase ani, fata de 8-16 ani, cu cativa ani in urma. Statisticile mai arata ca, la ora actuala, in lume, circa 300 milioane de copii sunt pusi la munca de mici. (Razvan Popa)

Copii dupa gratii

La inceputul deceniului trecut, delincventa juvenila a cunoscut in Romania o crestere spectaculoasa. In anii 1990-1992, numarul minorilor condamnati s-a ridicat la 9.225. Peste 5.600 dintre ei si-au ispasit pedepsele in penitenciare, iar alti 3.600, in centre de reeducare. Dupa 1993, numarul infractiunilor comise de minori a scazut simtitor. Potrivit Directiei Generale a Penitenciarelor, numarul minorilor condamnati se ridica acum la 1.880.

Cei mai multi traiesc in conditii precare. Marea majoritate a condamnatilor provin din familii dezorganizate ori case de copii. Cea mai mare pondere o au furturile si talhariile. Peste 74% dintre minorii din puscarii au savarsit cel putin doua-trei astfel de infractiuni. O categorie aparte sunt copiii strazii, care comit sute de furturi. -Sunt tineri care au comis infractiuni doar pentru a se distra, altii au sperat sa scape de saracie-, spune colonelul Gheorghe Florian, seful Serviciului Cultural Educativ din cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor.

Munca sau inchisoare?

Conform legii, minorii care savarsesc fapte de natura penala pot fi condamnati la pedepse intr-un penitenciar sau un centru de reeducare. Anul trecut a fost adoptata insa o hotarare de Guvern, care legifereaza posibilitatea executarii unor pedepse in stare de libertate, prin munca in folosul comunitatii. Putini opteaza insa pentru aceasta varianta. Cei mai multi prefera inchisoarea, pentru ca durata detentiei este mai mica.

Condamnarea minorilor la pedepse cu inchisoarea a atras numeroase critici din partea Uniunii Europene, care militeaza pentru infiintarea tribunalelor speciale destinate copiilor si pentru aplicarea unor programe foarte serioase de resocializare si protectie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.