Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sustin ca zonele in care s-au inregistrat cazuri de tuberculoza rezistenta la medicatie in ultimii ani sunt cele din jurul Uniunii Europene, unde ar trebui sa se ia masuri imediate pentru a preveni raspandirea acestei boli. Potrivit medicului Paul Stoicescu de la Institutul National de Pneumologie -Marius Nasta- din Capitala, la noi se inregistreaza, anual, aproximativ 1.000 de cazuri cu tuberculoza rezistenta la tratamentul medicamentos.
-Zonele cu tuberculoza rezistenta la medicatie sunt cele din jurul UE-, a declarat pentru Reuters directorul diviziei Stop Tuberculoza al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Mario Raviglione.
La randul sau, Michael Luhan, coordonatorul pentru Europa si Asia Centrala al programului impotriva tuberculozei, a precizat ca statele membreUE s-au complacut cu situatia din ultimii ani, in ciuda ratei ridicate a infectiei din tarile vecine, precum Rusia, Ucraina, Romania, Belarus si Turcia. -Tuberculoza a fost intotdeauna printre ultimele preocupari in agenda UE. In plus, extinderea Uniunii va mari expunerea la tuberculoza-, sustine Luhan.
La nivel global, 450.000 de cazuri noi anual
Specialistii in domeniu estimeaza ca aproape 450.000 de oameni contracteaza tuberculoza in fiecare an, in regiunea europeana, inclusiv partea estica, dar si centrul Asiei. Dintre acestia, 70.000 de persoane prezinta forme de tuberculoza rezistente la doua medicamente principale, administrate in cazul bolii. Astfel, situatia creeata mareste sansele ca o epidemie asemanatoare cu cea cunoscuta in anii 1940 sa izbucneasca in vestul Europei.
-Rezistenta bolii la medicamente este, fara indoiala, una dintre cele mai periculoase si alarmante de la al doilea razboi mondial incoace-, a declarat seful Crucii Rosii Internationale, Markku Niskala. El a completat ca liderii UE trebuie -sa se trezeasca, sa nu mai intarzie, sa lase problema sa scape de sub control-.
In ceea ce priveste cheltuielile pentru tratarea acestei afectiuni datorate bacilului Koch, reprezentantii OMS estimeaza ca este necesara triplarea acestora la nivel global pentru a se ajunge, in urmatorii zece ani, la 56 miliarde de dolari, suma necesara pentru a opri raspandirea tuberculozei. Totodata, specialistii apreciaza ca tuberculoza rezistenta la medicatie nu raspunde la cel putin trei dintre cele sase clase de medicamente existente pentru tratarea acestei boli.
Romania, pe primul loc in Europa la incidenta
Statisticile autohtone cu privire la incidenta, diagnosticarea si tratarea tuberculozei sunt -mai bune-, conform medicului Paul Stoicescu de la Institutul National de Pneumologie -Marius Nasta- din Bucuresti, cu o rata a incidentei in scadere in ultimii trei ani. Cu toate acestea, Romania ramane lidera europeana la incidenta, cu 30.000 de cazuri, din care se inregistreaza anual 20.000 noi. Totodata, numarul persoanelor care au dezvoltat o tuberculoza multidrog rezistenta sau au contractat-o de la o persoana suferinda se cifreaza la 1.000 in fiecare an.
-Inregistram o rata de vindecare a tuberculozei de 82%, insa costurile sunt mari. Astfel, pentru o persoana cu TB sensibila cheltuim 15-20 de milioane de lei vechi pentru cele sase luni de tratament, iar pentru una afectata de bacilul rezistent la terapie, costurile ajung pana la 60 de milioane de lei-, ne-a declarat Stoicescu. El a adaugat ca -riscul de infectare este de opt ori mai mare in randul personalului medical care intra in contact cu bolnavii de TB, adica unul din opt medici contracteaza boala. Astfel, Romania ocupa primul loc in Europa la incidenta, iar in spatiul epidemiologic stabilit de OMS se gaseste pe locul patru-.