Home Social Turismul, inca departe de Europa

Turismul, inca departe de Europa

DISTRIBUIŢI

Turismul din Romania a avansat foarte putin in ultimii ani, spre deosebire de tari vecine, precum Bulgaria, Turcia si Croatia, unde au fost inregistrate si cresteri de peste 30% ale fluxului de turisti, iar pentru a depasi aceasta situatie este nevoie de o strategie pe termen mediu si lung de atragere a turistilor straini, a declarat Winfried Hildebrandt, consultant pentru Asociatiile de Promovare Regionala Bucovina si Maramures din partea programului IBD al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economica si Dezvoltare.


Numai 1.000 de germani pe litoral

Situatia reala este departe de aspiratiile oficialilor din Turism, care vedeau, in sezonul estival, statiunile romanesti pline de occidentali. -Conform datelor noastre, din cei aproximativ 220.000 de cetateni germani care au venit in Romania in acest an, doar 20.000-25.000 de turisti au sosit prin intermediul unor agentii de turism, in cadrul unui program organizat. Cele mai importante companii germane care au contracte cu Romania sunt Neckermann si, mai recent, TUI, care, desi anul trecut estima ca va aduce 15.000 de turisti germani in statiunile romanesti, abia a reusit sa atraga 1.000 de la inceputul anului-, a precizat Hildebrandt, cu ocazia unei expuneri a asociatiilor de promovare regionala.

Consultantul german a adaugat ca problema reducerii fluxului de turisti, fata de nivelul previzionat anterior, nu este doar a Romaniei, ci se regaseste la nivel mondial, cu precadere dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001.

-Atacurile din America au declansat problemele acolo unde ele existau deja, dar nu erau inca avute in vedere. Dupa 11 septembrie, transformarile din turism s-au accelerat, iar in tarile est-europene, de exemplu, fluxul de turisti a avut o evolutie interesanta-, a spus Hildebrandt.

Oferta Romaniei, intens promovata

Solutii exista, important insa este sa acceptam experienta oferita de tarile Uniunii Europene. Hildebrandt a precizat ca Romania este unul dintre statele cu sanse de dezvoltare pentru ca este perceputa ca o destinatie sigura si apropiata geografic de capitalele europene, dar ca, pentru a atrage mai multi turisti, este nevoie ca tour-operatorii din tarile generatoare de turisti sa fie tinuti la curent cu privire la oferta Romaniei.

Unul dintre proiectele IBD-GTZ a fost realizarea unei brosuri de prezentare a Romaniei ca destinatie turistica. In prezent, IBD colaboreaza cu autoritatile nationale si locale, acordand asistenta organizatorica asociatiilor de promovare regionala infiintate, respectiv cele din Banat, Bucovina, Maramures si Sibiu. Acestora li se vor alatura, in viitorul apropiat, asociatii care vor promova marcile Transilvania si Moldova, in care vor fi incluse judetele din aceste regiuni. Asociatiile de promovare regionala au ca membri reprezentanti ai Ministerului Turismului, ai Camerelor de comert judetene, ai consiliilor locale, ai primariilor si ai comunitatii oamenilor de afaceri din fiecare regiune.

De remarcat ca programul IBD are ca principala componenta sprijinirea Romaniei de a se alinia la economia statelor Comunitatii Europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.