Cifrele arata ca de la an la an numarul vizitatorilor straini se micsoreaza. Conditiile precare de cazare si infrastructura deficitara – lipsa autostrazilor, numarul redus de aeroporturi – ii tin departe de noi pe cei care, spun specialistii din domeniu, ar putea fi colacul de salvare pentru turismul national. Desi sezonul estival inca nu s-a incheiat, operatorii din turism sustin ca numarul de turisti straini sositi pe litoralul romanesc este mai mic cu 30-40% fata de 2005, iar in Delta Dunarii, numarul acestora s-a redus la jumatate.
Cu toate acestea, estimarile pesimiste de la inceputul anului au fost depasite in mod neasteptat. Gheorghe Fodoreanu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania, spune ca, -potrivit primelor calcule, numarul de turisti straini pe litoral a inregistrat o scadere de pana la 40%, iar in Delta, din cauza crizei provocate de gripa aviara, pierderile sunt, poate, chiar de 50%. In schimb, o crestere evidenta a inregistrat turismul de evenimente. La acest capitol, cifrele intermediare si finale vor fi destul de mari. De asemenea, in ceea ce priveste circuitele turistice, cresterea este de 10-12%. O crestere semnificativa este si in randul statiunilor balneo-climaterice si in agroturism-. Potrivit Institutului National de Statistica, in primul semestru al anului 2006, numarul total de turisti sositi in unitatile de cazare este de 2.607.314. Dintre acestia, 288.171 au vizitat statiunile balneare, 152.221 statiunile din zona litorala (exclusiv orasul Constanta), 385.174 au ajuns in statiunile montane, 17.936 in zona Deltei Dunarii, inclusiv orasul Tulcea, iar 1.381.757 de turisti au vizitat Bucurestiul si orasele-resedinta de judet.
-In perioada de toamna, noi primim inscrierile sau rezervarile. Impreuna cu partenerii nostri externi, am expus marfa in vitrine. In ianuarie-februarie, rezervarile sunt la nivel, sa spunem, maxim, dupa care vin vanzarile. Acestea sunt influentate de evenimente negative sau pozitive, in functie de tara si de evolutia unor evenimente. Noi am avut in 2006 cateva segmente de imagine destul de greu de suportat, motiv pentru care si grupul german TUI s-a retras de pe piata romaneasca-.
Francofonia salveaza Romania
Cu toate acestea, seful ANAT este de parere ca -litoralul s-a salvat, Delta si-a revenit, iar in tara merge binisor, si ar merge si mai bine daca am avea drumuri. Asta este starea turismului in doua cuvinte-. Desi romanii nu au ajuns sa aiba conditii imbatabile de primire, global, rezultatele anului acesta sunt peste asteptarile din primavara, conchide Gheorghe Fodoreanu.
Unul dintre motivele care ii determina pe straini sa ne ocoleasca este neconcordanta dintre imaginea Romaniei in lume si pretul serviciilor turistice. Cu alte cuvinte, pentru imaginea pe care o avem in strainatate si pentru serviciile pe care le oferim, preturile sunt exorbitante. Desi, in ceea ce priveste numarul sosiri, segmentul litoralului si al Deltei Dunarii sunt foarte mici, cel de eveniment este urias. Operatorii de turism spun ca, anul acesta, evenimentul -Francofonia- va scoate efectiv cifrele pe pozitiv.