Membrii Parlamentului European au aprobat, ieri, o nouă lege care va preveni intrarea medicamentelor contrafăcute în lanțul legal de aprovizionare. Vânzările pe Internet sunt acoperite de noua legislație, care introduce, de asemenea, noi măsuri de siguranță și trasabilitate, precum și sancțiuni pentru falsificatori, pentru a preveni vânzarea medicamentelor falsificate cetățenilor UE. În statele membre UE, unde farmaciile online au permis de funcționare, acestea vor avea nevoie de o autorizație pentru a comercializa produse farmaceutice, iar brokerii de produse medicale vor fi înregistrați, noua prevedere europeană urmând a fi transpusă în legislația română în doi ani, informează Biroul de presă al PE. Marisa Matias (GUE/NGL, PT), care a condus discuțiile în Parlament pe acest pachet legislativ, a declarat: „Medicamentele falsificate sunt «ucigași tăcuți» pentru că ori nu au niciun efect, ori conțin substanțe toxice care pot îmbolnăvi sau chiar ucide pe cei care le iau. Lipsa unui cadru juridic încurajează contrafacerea, care este o crimă organizată. Am fost martorii unei dezvoltări uriașe a acestei activități infracționale, cu o creștere de 400% în capturile de medicamente contrafăcute în anul 2005. Protejarea siguranței pacienților este scopul de bază al acestei directive“.
Potrivit sursei citate, se estimează că unu la sută din produsele medicinale vândute în acest moment publicului european prin lanțul legal de aprovizionare sunt falsificate, iar numărul lor este în creștere. În alte parți ale lumii, mai mult de 30% din medicamentele de pe piață pot fi falsificate. De asemenea, din ce în ce mai multe medicamente inovatoare și care pot salva vieți sunt contrafăcute. Website-uri care comercializează medicamente vor avea un logo comun, care ar trebui să fie ușor de recunoscut în întreaga Uniune Europeană, pentru a ajuta publicul să se asigure că site-urile reprezintă farmacii autorizate. Toate farmaciile autorizate online vor avea un link către un website central la nivelul fiecărui stat membru, și vor fi listate pe acel website. La rândul lor, diferitele website-uri naționale vor avea un link către un website european. De asemenea, cetățenii vor trebui să fie informați asupra riscurilor pe care le implică cumpărarea medicamentelor online.
Proiectul de legislație actualizează regulile curente și introduce așa-numitele caracteristici de siguranță, care vor apărea pe ambalajele medicamentelor pentru a le garanta autenticitatea și a ușura identificarea pachetelor individuale, precum și pentru a verifica dacă aceste pachete au fost deschise. O caracteristică de siguranță – care trebuie încă dezvoltată de către Comisia Europeană – ar putea fi, de exemplu, o serie care poate fi „citită“ de către farmacii pentru a vedea dacă produsul este autentic.
Ca regulă generală, aceste caracteristici s-ar aplica tuturor medicamentelor eliberate cu prescripție medicală, cu excepția cazurilor în care este clar că nu există niciun risc. Dacă se suspectează că un medicament ar putea prezenta un risc grav pentru sănătatea publică, toți actorii din lanțul de aprovizionare, precum și toate celelalte state membre vor fi alertate rapid. În cazul în care medicamentele falsificate au ajuns deja la pacienți, acest lucru trebuie sa aibă loc în termen de 24 de ore, pentru ca medicamentele să poată fi retrase de pe piață.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane