In aprilie 2001, un transport de ulei din resturi de masline – sortiment numit -pomace- – a fost blocat in Republica Ceha, deoarece continea compusi aromatici policiclici peste limitele admise de standardele cehe.
Pe 4 iulie in acelasi an, Ministerul Sanatatii din Spania a initiat alerta privind uleiul produs din reziduuri de masline, informand Comisia Uniunii Europene, dupa ce testele efectuate in Spania au detectat prezenta substantelor mentionate mai sus, in special a alfa-benzpirenului, compus care favorizeaza aparitia cancerului.
Ambasada Spaniei la Bucuresti avertizeaza Ministerul Sanatatii
Ministerul Sanatatii si Familiei a fost informat in cursul saptamanii trecute de catre consilierul Ambasadei Spaniei la Bucuresti, Jose Manuel Rodriguez de Castro, ca Ministerul Sanatatii din Spania a initiat actiuni speciale in legatura cu sortimentul de ulei de masline obtinut prin prelucrarea secundara a reziduurilor (echivalentul borhotului), rezultate din prelucrarea primara a maslinelor pentru obtinerea de uleiuri.
Astfel, in Spania a fost stopata trimiterea spre piete si s-a dispus oprirea de la comercializare a stocurilor deja aflate pe piata. Confiscarea produsului -pomace- a fost determinata de punerea in evidenta, prin teste de laborator efectuate de autoritatile de sanatate publica spaniole, -a unor niveluri potential periculoase de benzpiren in 13 esantioane-.
De remarcat ca metodele de procesare pentru obtinerea celorlalte tipuri de ulei de masline (-extra virgin-, -virgin- si -ulei de masline-) sunt 100% sigure si nu determina producerea de benzpiren.
La randul sau, Ministerul Sanatatii si Familiei din Romania a inceput cercetarile pentru depistarea produsului incriminat. -Ministerul Sanatatii si Familiei din Romania a intreprins demersurile necesare pentru obtinerea informatiilor privind importul de ulei de masline rezultat din tratarea reziduurilor de masline (secundara)-, precizeaza doctor Lili Pasat, sefa Inspectiei Sanitare de Stat. -Informatiile certifica faptul ca in Romania s-au importat in anul 2000 15.105 kg -uleiuri brute de masline-, iar in anul 2001, aproximativ opt tone de ?çalte uleiuri brute de masline?ê, uleiuri care nu intra in categoria produsului rezultat din tratarea reziduurilor.-
Comunicatul are darul de a linisti astfel, cel putin pentru moment, populatia consumatoare de ulei de masline, in privinta unei eventuale expuneri la riscurile imbolnavirii, din cauza substantelor cancerigene.
Ce este, de fapt, suspectul -pomace-?
In concordanta cu standardele aprobate de Uniunea Europeana si de Consiliul Uleiului de Masline, toate produsele care intra in reteaua comerciala si pe pietele internationale pot fi clasificate in patru categorii distincte: ulei de masline extravirgin; ulei de masline virgin; ulei de masline; ulei din resturi de masline (pomace).
Uleiul pomace este obtinut prin tratarea resturilor de masline cu solventi. In scopul evitarii contaminarii mediului cu reziduurile rezultate prin prelucrarea maslinelor, s-a implementat asa-numita -metoda in doua etape-. Astfel, se produce o pasta, prin care se extrage uleiul de resturi de masline, prin utilizarea de solventi organici, in principal hexan. Resturile sunt reprezentate de rezidul solid de pasta sau terci de masline, care ramane in utilajele de presare si centrifugare.
Pasta are un grad mare de umiditate (aproximativ 70%), care trebuie eliminata, pentru usurarea procesului de extractie. Eliminarea se realizeaza fie prin ardere, utilizand combustibil lichid, fie prin arderea reziduurilor solide de masline. Consecinta a arderii, in ambele cazuri, dar indeosebi prin cea de-a doua metoda, se produce contaminarea cu hidrocarburi policilice aromatice, care raman in produsul nerafinat.
Desi producatorii sustin ca hidrocarburile sunt aproape complet eliminate prin procesul de rafinare a uleiului de resturi de masline, raman de multe ori compusi peste limite acceptate.
Specialistii sunt de parere ca produsului obtinut prin prelucrarea resturilor de masline nu i se poate aplica denumirea de -ulei de masline-. Pentru a elimina orice confuzii nedorite, cea mai potrivita denumire ar fi -ulei din resturi de masline rafinate-. Oricum s-ar numi insa, cunoscatorii sunt de acord ca -pomace-, acest produs preferat pentru prajire, din cauza ca este ieftin si destul de stabil, n-ar trebui recomandat nimanui pentru consum, el situandu-se, din punctul de vedere al calitatii, pe un loc foarte slab intr-un clasament al uleiurilor.