Urmare a demersurilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, incepand din aprilie, toti furnizorii de energie termica din tara vor incheia noi contracte-cadru cu asociatiile de proprietari sau locatari. Potrivit noilor reglementari, RADET si ceilalti furnizori de energie termica vor trebui sa mentioneze in contract parametrii de livrare si locul de masurare al acestora, precum si conditiile pentru inceperea livrarii agentului termic si perioada de furnizare, atat pentru apa calda menajera, cat si pentru agentul termic. Viitoarele contracte vor mai stipula ca factura se considera achitata de catre consumator la data efectuarii platii de catre acesta si nu la data cand sumele au ajuns in contul furnizorului. La propunerea ANPC, consumatorul va fi despagubit pentru nerealizarea parametrilor contractati. Secretarul de stat Rovana Plumb considera ca noile contracte de furnizare a energiei termice, care vor intra in vigoare cel tarziu la 1 aprilie, protejeaza interesele consumatorilor.
Anul trecut, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si unitatile sale din teritoriu au primit o multime de reclamatii din partea asociatiilor de locatari sau proprietari privind umflarea facturilor de catre furnizorii de agent termic si apa calda. Verificarile inspectorilor ANPC au confirmat cele sesizate, evidentiind in plus numeroase deficiente in contractele incheiate furnizor-beneficiar. Locatarii au fost obligati sa achite costuri enorme pentru apa calda si caldura, de care insa nu beneficiau. Conducerea ANPC a avut mai multe intalniri cu reprezentantii principalului furnizor de agent termic, care este Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice, pentru a impune intrarea in normalitate.
Platim cat ne incalzim
Presedintele ANPC, secretarul de stat Rovana Plumb, a inaintat, la inceputul acestui an, conducerii RADET propunerile si observatiile privind contractul de furnizare a energiei termice din sisteme de alimentare centralizata catre asociatiile de proprietari si locatari. Ele au fost acceptate de catre RADET si urmeaza sa se finalizeze tipul de contract-cadru care va intra in vigoare din acest an. Viitorul contract va contine precizari de-a dreptul -revolutionare-: parametrii de furnizare a agentului termic, precum si locul de masurare a acestora. ANPC a sesizat RADET ca un contract care vizeaza consumatorii trebuie sa indice parametrii masurati la consumator. Contractul va mai preciza foarte clar conditiile pentru inceperea livrarii agentului termic si perioada de livrare atat pentru apa calda menajera, cat si pentru agentul termic.
ANPC a solicitat informarea consumatorului, prin factura, asupra cauzelor care conduc la impunerea unui regim de limitari si restrictii la aparitia unui deficit de energie termica. De asemenea, s-a solicitat precizarea termenului de anuntare prealabila a consumatorului si temeiul legal al perceperii anticipatiei in cazul imobilelor noi.
Pana acum, contractul-cadru dintre furnizorul de agent termic si beneficiar stipula obligativitatea furnizorului de a asigura, in punctul de delimitare a instalatiilor termice, apa calda de consum la o temperatura de minim 40 de grade Celsius, pana la ultimul nivel din imobil. Dar ANPC a propus, si RADET a fost de acord, ca temperatura minima sa fie de 45 de grade Celsius si presiunea necesara conform standardelor.
Consumatorul va fi despagubit pentru lipsa caldurii
Noul contract va include propuneri ale ANPC in avantajul consumatorului. Printre altele, furnizorul de energie termica este obligat sa precizeze cum verifica consumatorul respectarea prevederilor contractuale. Totodata, se va introduce un punct suplimentar in contract referitor la despagubirea in drept pe care va trebui sa o primeasca consumatorul pentru nerealizarea parametrilor contractuali. Furnizorul mai este obligat sa mentioneze in contract punctul de delimitare a instalatiilor si in proprietatea cui se afla acestea.
Referitor la modul de achitare a facturii de catre consumator, la interventia ANPC s-a inclus ca factura sa se considere achitata de catre consumator la data efectuarii platii de catre acesta si nu la data cand sumele au ajuns in contul furnizorului.
Articolul 16 al actualelor contracte mentioneaza ca, pentru intreruperile in furnizarea energiei termice care depasesc limitele gradului de siguranta si a caror cauze s-au identificat a fi din culpa furnizorului, acesta va plati pentru daunele dovedite de consumator. ANPC a solicitat RADET si celorlalti furnizori de energie termica sa precizeze cum poate dovedi consumatorul daunele produse in proprietatea sa de catre furnizor datorita intreruperilor in furnizarea energiei termice si, totodata, termenul in care furnizorul plateste consumatorului pentru daunele produse.
In actualele contracte se precizeaza ca furnizorul poate intrerupe transmiterea energiei termice cand consumatorul nu respecta programul convenit pentru intreruperi in scopul executarii reviziilor tehnice ale instalatiilor de alimentare. ANPC a solicitat ca-n noul contract RADET si ceilalti furnizori de agent termic din tara sa mentioneze cum poate consumatorul sa nu respecte programul convenit pentru intreruperi, intrucat in astfel de situatii el nu este alimentat cu energie termica. -Credem ca este vorba de impiedicarea efectuarii reviziilor tehnice ale instalatiilor de alimentare-, sustin reprezentantii ANPC.
In noile contracte, se va stabili de comun acord data si ora pentru citirea contoarelor, iar datele inregistrate vor fi comunicate in scris sub semnatura delegatului.
Secretarul de stat Rovana Plumb considera ca noul tip de contract-cadru protejeaza consumatorul si, o data insusit de RADET, va fi preluat si de ceilalti furnizori de energie termica din tara. -Cu cat furnizorii de energie termica se vor grabi sa realizeze noile formulare de contract, cu atat consumatorul va avea de castigat, dar cel tarziu pana la inceputul lunii aprilie, acestea trebuie sa intre in vigoare-, a mai declarat Rovana Plumb.