Home Social Un milion de asigurati, fara carnet de sanatate

Un milion de asigurati, fara carnet de sanatate

DISTRIBUIŢI

Carnetul de asigurat este documentul care atesta calitatea de asigurat la sistemul de sanatate al cetateanului. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al Legii asigurarilor de sanatate, nu beneficiezi de asistenta medicala gratuita decat in cazul in care esti posesorul unui astfel de carnet. Cu toate acestea, in prezent, la nivel national, aproape un milion de asigurati si posibili pacienti nu pot dispune de documentul in cauza deoarece nu exista carnete tiparite. Situatia bate pasul pe loc de aproximativ doi ani. De remarcat ca actuala conducere a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nu a fost in stare sa rezolve deficitul de carnete de asigurat, fapt pentru care 29% din populatia tarii beneficiaza de asistenta medicala in mod ilegal.

Copiii beneficiaza de asistenta gratuita

Potrivit statisticilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate privind situatia distribuirii carnetelor de asigurat la medici si apoi, prin intermediul acestora, la asigurati, din totalul de carnete comandate (un numar de 21.005.943), CNAS a primit doar 20.046.943. Numarul carnetelor distribuite la medicii de familie se ridica la 17.944.662, adica 89% din numarul estimat ca ar acoperi necesarul. In realitate, la nivelul tarii, doar 71% dintre pacienti au intrat in posesia carnetului de asigurat, ceea ce inseamna ca 14.291.104 de persoane isi pot dovedi calitatea de asigurat. Conducerea CNAS recunoaste situatia, dar apreciaza ca aproximativ 3.500.000 de asigurati nu si-au ridicat documentul din motive obiective. Astfel, este vorba despre copiii care nu au nevoie de carnetul de asigurat din cauza ca beneficiaza instantaneu de drepturile respective (copiii beneficiaza de asistenta gratuita pana la varsta de 18 ani). Pensionarii isi dovedesc calitatea de asigurat prin talonul de pensie. In privinta somerilor, anul acesta a fost incheiat un protocol cu Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, in baza caruia nu mai au obligatia de a dovedi ca sunt asigurati la fond.

Chiar si asa – cu toata ca, indiferent de facilitati, carnetul de asigurat este obligatoriu pentru toata lumea, conform reglemantarilor in vigoare, decontarea serviciilor medicale de catre casele de aigurari se face numai pe baza documentului – mai raman in afara legii 1.000.000 de platitori ai contributiei de sanatate.

Vrancea, pe ultimul loc in -topul distribuirilor-

Desi nu sunt platiti pentru eliberarea carnetelor, medicii de familie sunt cei carora le revine sarcina de a inlesni distribuirea lor. Distribuirea s-a realizat in procente diferite de la un judet la altul. In judetul Constanta, carnetele au fost ridicate in proportie de 96%, Giurgiu, 96%, Mures, 97%, Timis, 92%, Arges, 95%, Brasov, 80%. In schimb, in judetele Vrancea, Calarasi si Arad un procent de 32%, 33% si respectiv 38% au intrat in posesia documentelor.

In Capitala, din numarul total de asigurati aflati in baza de date, 1.654.697, doar 1.464.723 beneficiaza de document, atatea carnete au fost tiparite. La nivelul tarii aproape un milion de persoane asteapta sa primeasca carnetul de asigurat, insa ele nu sunt tiparite. Eugeniu Turlea, presedintele CNAS, explica aceasta situatie: -Societatea care a castigat licitatia nu a mai livrat diferenta de carnete deoarece, intre timp, pretul s-a devalorizat-.

Anul viitor, o posibila licitatie

De mentionat ca, pana la aceasta data, CNAS nu a bagat nici un leu intr-un program de mediatizare, care sa vizeze importanta carnetului de asigurat.

In vederea rezolvarii situatiei prezente, institutia preconizeaza pentru anul viitor o licitatie pentru tiparirea carnetelor. Lipsa de fonduri reprezinta un puternic argument al CNAS in amanarea oraganizarii licitatiei.

Conform articolului 5 din Legea 145/1997, carnetul de asigurat face dovada calitatii de asigurat si nu poate fi folosit decat de titular. Pacientul are obligatia sa prezinte carnetul de asigurat de fiecare data cand se prezinta la medic; sa anunte CAS in cazul pierderii, distrugerii, deteriorarii sau furtului acestuia si sa solicite eliberarea unui nou carnet de asigurat; sa prezinte documentul la CAS la solicitarea acesteia; sa se prezinte la CAS la care este arondat cand intervin modificari in datele de identitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.