Din Fondul asigurarilor sociale de sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele judetene de asigurari de sanatate, inclusiv cele -paralele-, cofinanteaza 17 programe nationale de sanatate.
Intre acestea, un loc distinct il are finantarea Programului national privind preventia si controlul in patologia oncologica.
Pentru realizarea acestui program, pentru anul 2001 este prevazut un buget de 820,2 miliarde de lei. La constituirea acestui buget, Fondul asigurarilor sociale de sanatate contribuie cu 800,7 miliarde de lei, diferenta de 19,5 miliarde de lei fiind acoperita de la bugetul de stat.
Acest buget este raportat la situatia concreta din Romania, fiind dimensionat la un nivel superior fata de anul precedent, astfel incat sa asigure tratamentul optim al afectiunilor oncologice pentru circa 465.000 de bolnavi si efectuarea a 500.000 examene screening pentru cancer de col uterin si glanda mamara.
Datele la zi reflecta materializarea intocmai a obiectivelor programului pe anul 2001. Astfel, din bugetul alocat, casele judetene de asigurari de sanatate au repartizat, de la inceputul anului pana la 15 iunie a.c., 242,8 miliarde de lei celor doua institute nationale de oncologie din Bucuresti si Cluj, care se ocupau de administrarea bugetului si organizarea licitatiilor pentru medicamentele citostatice necesare tratamentului de specialitate din spitale.
Acest mod de organizare a prezentat imperfectiuni, sporind nejustificat costul tratamentelor oncologice. Disfunctionalitatea a fost inlaturata prin HG nr. 561/14 iunie 2001, care schimba modul de organizare a achizitionarii citostaticelor. Astfel, in momentul de fata, este in curs de avizare la institutiile de resort un ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si presedintelui CNAS privind licitatia la nivel national, in conditiile legii, a achizitiei unor medicamente ce se acorda in spital si ambulatoriu, a vaccinurilor, materialelor sanitare si a altor materiale necesare derularii programelor de sanatate.
Potrivit ordinului, medicamentele ce se acorda in ambulatoriu in cadrul programelor de sanatate se asigura prin farmaciile apartinand unitatilor sanitare cu sectii de oncologie.
Trecerea de la un sistem la altul de achizitie a medicamentelor a provocat o aparenta criza de citostatice.
Se desprinde concluzia ca bolnavii cu afectiuni neoplazice nu trebuie sa fie ingrijorati, intrucat trecerea la un nou sistem de achizitionare a medicamentelor va determina o scadere a costurilor acestora, ceea ce va da posibilitatea procurarii unor cantitati mai mari de medicamente si, implicit, realizarea unor tratamente calitativ superioare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane