Vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie, Paul Stoicescu (foto), a anuntat, ieri, ca un roman din 20, adica aproape un milion de oameni, dintre care majoritatea copii, sufera de astm bronsic, dar numai o mica parte dintre acestia isi cunosc boala sau o trateaza corect.
-Astmul bronsic este o boala capricioasa si foarte raspandita in randul populatiei, mai ales din cauza sistemului modern de viata. Desi poate fi controlata foarte bine, fara a exista leac de vindecare, foarte multe persoane cu astm nu si-l trateaza datorita tratamentului de lunga durata-, a precizat Stoicescu.
O boala cu frecventa mare
Astmul bronsic este, conform specialistilor, de 300 de ori mai frecventa decat cardiopatia ischemica, de 33 de ori mai frecventa decat cancerul pulmonar, de 20 de ori decat cancerul de san, de 15 ori decat accidentul vascular cerebral si de cinci ori decat infectia cu HIV. La nivel mondial, incidenta astmului bronsic era de 18 milioane de cazuri noi in 2001, iar in evidentele internationale, prevalenta bolii este de peste 300 de milioane de cazuri, dar numai jumatate confirmate. Alarmante sunt si statisticile care arata ca, in 2025, specialistii estimeaza ca numarul bolnavilor va creste cu inca o suta de milioane de cazuri.
In Europa sunt inregistrate 30 de milioane de cazuri, iar in Romania aproximativ un milion, insa nu toate cazurile sunt cunoscute si, implicit, tratate corespunzator.
Controlul astmului bronsic este posibil daca boala este depistata, diagnosticata si tratata corect. In plus, noul instrument de evaluare si control, Chestionarul privind controlul astmului bronsic – ACT, este un test validat in urma cercetarii stiintifice, fiind usor de folosit de catre medici si pacienti.
-In Romania exista aproximativ un milion de pacienti astmatici, fapt care ne ingrijoreaza. Din acest motiv a aparut necesitatea unei metode usoare, sigure, eficiente, prin care fiecare persoana sa isi poata evalua nivelul de control al astmului. Si acesta este ACT – Asthma Control Test-, sustine Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Cazuri subdiagnosticate si subtratate
Unii bolnavi astmatici au tendinta de a nega faptul ca sufera de o boala cronica, iar marea majoritate are asteptari minime de la tratament, acceptand ca boala sa le limiteze brutal activitatea zilnica.
Din acest motiv a aparut ACT, un instrument eficient, care ajuta concret la evaluarea si controlul starii de sanatate a persoanelor cu varste peste 12 ani. Chestionarul ACT a fost conceput ca un set de cinci intrebari simple, clare, atent selectionate de catre specialisti, care urmaresc: simptomele manifestate (dificultati in respiratie, senzatie de apasare/durere in piept), autoevaluarea, gradul de limitare a activitatii, medicatia de criza folosita.
-Ceea ce este si mai ingrijorator este faptul ca, la nivelul tarii noastre, exista numeroase cazuri de astm subdiagnosticate sau subtratate. Si la nivel global, situatia este asemanatoare, si din acest motiv mortalitatea cauzata de aceasta afectiune inregistreaza o tendinta ascendenta, in special la persoanele de peste 45 de ani-, a adaugat Mihaltan.