Home Social Undă verde pentru adopții într-un timp mai scurt

Undă verde pentru adopții într-un timp mai scurt

DISTRIBUIŢI

Familiile care vor să adopte mai mulți copii vor putea face acest lucru într-un timp mai scurt, iar copiii adoptabili vor avea mult mai puțin de așteptat în sistemul de protecție până când vor fi preluați de părinții permanenți. De asemenea, românii din străinătate vor putea adopta copii, criteriul după care o adopție va fi catalogată națională sau internațională fiind cel al  reședinței, informează Oficiul Român pentru Adopții care a anunțat că un nou proiect a fost adoptat, marți,  în Camera Deputaților, cu 290 de voturi pentru, două împotrivă și  o abținere. Acesta vizează creșterea numărului de copii adoptabili, dar și responsabilizarea celor care au sau își asumă obligația ocrotirii unui copil – părinți naturali, specialiștii din sistemul de adopție, precum și familiile adoptive.  Este vorba despre proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopției.
Odată cu intrarea în vigoare a acestui act, la patru luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial, copiii vor avea șansa să părăsească sistemul de protecție specială, mult mai rapid ca până acum pentru a se bucura de o dezvoltare armonioasă în cadrul unei familii permanente, potrivit unui comunicat al ORA.
Printre modificările aduse Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopției se numără stabilirea perioadei până la care un copil așteaptă deschiderea procedurii adopției interne, obligativitatea efectuării expertizei serologice ADN pentru stabilirea paternității în cazurile în care se dorește recunoașterea unui copil născut în afara căsătoriei și în situația în care acesta urmează să fie adoptat de către soția celui care a făcut recunoașterea, reducerea la zece zile a termenelor în care vor fi judecate cazurile care intră sub incidența acestei legi.
Legea prevede că doar familii pot adopta unul sau mai mulți copii, dar sunt și excepții – atunci când unul dintre adoptatori sau ambii au murit ori când adopția anterioară a încetat din orice al motiv. Două persoane de același sex sau cele cu handicap mintal nu pot adopta un copil, iar copiii ai  căror părinți naturali nu au împlinit vârsta de 14 ani nu pot fi adoptați.  Doi frați vor fi adoptați separat numai dacă instanța judecătorească hotărăște că este în interesul superior, cu o motivare expresă în acest sens.
Au prioritate la adopție rudele copilului care fac parte din familii extinse, dar și alte persoane cu care copilul a stat în condiții optime cel puțin șase luni. Persoanele condamnate pentru infracțiuni contra persoanei sau familiei, trafic de ființe umane sau consum de droguri nu au dreptul să înfieze un copil. Părinții adoptivi vor primi un atestat care certifică abilitățile parentale, dar și îndeplinirea garanțiilor morale și materiale pentru creșterea armonioasă a copiilor. Documentul respectiv poate fi însă retras dacă se constată că familia adoptivă a mințit cu privire la condițiile de adopție.
 Proiectul de Lege pentru modi­ficarea și completarea Legii nr. 273/2004 va fi trimis spre promulgare, după ce, în iunie, a primit votul sena­torilor.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.