Home Social UNICEF: Romania se depopuleaza!

UNICEF: Romania se depopuleaza!

DISTRIBUIŢI

La sfarsitul saptamanii trecute, UNICEF a dat publicitatii un amplu raport, referitor la conditiile de viata actuale ale locuitorilor din tarile fostului lagar comunist. Raportul releva schimbarile esentiale care au avut loc, incepand cu 1989, in cele 27 de tari din Europa Centrala si de Est, precum si in Comunitatea Statelor Independente si se concentreaza asupra standardului de viata a peste 400 milioane de persoane. Sunt analizate veniturile acestora, fenomenul saraciei in randul copiilor, starea de sanatate a populatiei, educatia, modificarile demografice si starea copiilor aflati in sistemul de ingrijire publica. Se mai consemneaza si discrepantele uriase care exista in situatia copiilor din cele 27 de tari, avertizandu-se totodata ca aproape 18 milioane de tineri traiesc in conditiile de saracie extrema, in timp ce numarul minorilor plasati in institutii creste ingrijorator.

In doua decenii nu vom mai fi nici 20 de milioane

Populatia Romaniei va scadea treptat, estimandu-se ca, pana in 2020, va ajunge la sub 20 milioane de locuitori, cu aproximativ 2,9 milioane mai putin decat in prezent, potrivit raportului UNICEF -Tendinte sociale-, elaborat impreuna cu Institutul National de Statistica.

Populatia in varsta de pana la 14 ani va scadea concomitent cu cresterea constanta a populatiei varstnice, de 65 de ani si peste. Dupa 2005, in acest segment de populatie vor intra generatiile mai putin numeroase, nascute dupa 1990, in timp ce generatiile nascute dupa decretul de interzicere a avorturilor, din 1966, se vor apropia de 50 de ani.

Conform prognozelor, dupa 2000, populatia Romaniei va scadea, in 2004 estimandu-se ca va ajunge la 22 de milioane, iar in 2012, la 21 de milioane. Potrivit sepcialistilor, este previzibil ca, pana in 2020, populatia Romaniei sa se diminueze cu aproape 2,9 milioane de locuitori.

Migratia, in scadere continua

Anul 1990 a fost caracterizat de cea mai inalta rata a migratiei din ultimele decenii, 33,9 la mia de locuitori, reprezentand aproximativ o treime din numarul total al persoanelor care si-au schimbat domiciliul dupa 1989. Cei mai multi, 88%, s-au stabilit in municipii si marile orase. Incepand cu 1991, numarul schimbarilor de domiciliu scade semnificativ, rata migratiei osciland intre 10,6 la mie in 1993 si 13,4 la mie in anul 1997. In anul 1998 s-au inregistrat 12,3 schimbari de domiciliu la 1.000 de locuitori, dar ponderea celor care vin la oras este tot mai mica.

Cei mai mobili au fost tinerii, peste 30 la mie dintre cei avand intre 20 si 29 de ani au venit la oras in perioada 1991-1992. In 1998, din totalul tinerilor care si-au schimbat domiciliul, 55,8 au fost femei si 44,2% barbati, in general din cauza unor probleme legate de locul de munca sau de familie.

Migratia externa a atins cele mai inalte cote in 1990, an in care au emigrat oficial 96,7 mii de locuitori, respectiv 4,2 la mie. Dupa acest an, emigrarile legale au scazut continuu, in perioada 1992-1998 ajungand la 17,5 mii persoane, respectiv 0,8 la mie.

Mortalitea infantila scade. Dar si natalitatea…

Romania a inregistrat progrese majore in cresterea ratei de cuprindere in invatamant si in reducerea mortalitatii infantile, dar se confrunta in continuare cu o mare incidenta a avorturilor, cu numar mare de copii institutionalizati, cu reducerea dramatica a natalitatii si cu un nivel foarte ridicat al saraciei in randul familiilor cu trei sau mai multi copii. In ultimul deceniu, populatia scolara a scazut constant, in timp ce numarul de cadre didactice a crescut intr-o oarecare masura. Numarul tinerilor care au savarsit infractiuni a crescut de cinci ori in perioada 1980-1998, rata infractionalitatii juvenile fiind in prezent de 515 minori acuzati la 100.000 de tineri sub 18 ani, se mai precizeaza in raportul -Un deceniu de tranzitie-, realizat de UNICEF Bucuresti, in colaborare cu Institutul National de Statistica si cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie.

Saracia, sursa tuturor bolilor

Tendinta generala de deteriorare a indicatorilor sociali afecteaza negativ veniturile, consumul si intretinerea populatiei. In pofida masurilor de protectie sociala si de contracarare a saraciei, indicatorii privind alocatiile familiale scad in mod constant, spune studiul -Familia si copilul in Romania-. Datele indica faptul ca mai putin de o treime din bugetul general si numai o zecime din PIB au fost alocate pentru protectia sociala.

Saracia este un fenomen foarte raspandit in zonele rurale, in special in familiile afectate de somaj si care au mai mult de doi copii. Desi rata mortalitatii pe grupuri de varsta specifice – in special rata mortalitatii infantile – a scazut, incidenta unor boli grave a crescut. Incidenta tuberculozei s-a dublat, iar la copii, aceasta aproape s-a triplat. Totodata, bolile cu transmitere sexuala sunt tot mai raspandite in randul tinerilor.

Raportul releva, in final, ca o conditie esentiala pentru imbunatatirea situatiei copiilor si a famiiilor este refacerea economica, daca este combinata cu politici concentrate si cu schimbarile din plan socio-cultural.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.