Home Social Universitarii castiga lupta cu Ministerul Muncii

Universitarii castiga lupta cu Ministerul Muncii

DISTRIBUIŢI

Cadrele didactice nu vor fi nevoite sa plateasca o Contributie de Asigurari Sociale suplimentara, dupa cum si-ar fi dorit Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. In cadrul sedintei extraordinare a Consiliului National al Rectorilor – desfasurata vineri, 18 ianuarie, la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii -, aceasta problema a starnit vii dispute intre profesorii prezenti si reprezentantii MMSS.

Printr-o hotarare de Guvern, MMSS soma Ministerul Educatiei si Cercetarii ca profesorii care-si desfasoara activitatea si in alte institutii de invatamant superior, fata de cea la care au cartea de munca, trebuie sa plateasca si pentru sumele de bani suplimentare, pe care le obtin din efectuarea de norme de cumul.

Secretarul de stat in MMSS, Petre Ciotlos, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, prezent la sedinta extraordinara a Consiliului National al Rectorilor a precizat ca, potrivit Codului Muncii, este ilegal sa se incheie o conventie civila care sa se refere la aceeasi activitate care este remunerata in baza contractului de munca.

In replica, Napoleon Antonescu, rectorul de la -Petrol si Gaze- din Ploiesti, a precizat ca i se pare de-a dreptul absurda aceasta situatie; -Ce, eu pot presta o alta munca decat cea pe care o stiu? Si-n al doilea rand, cate carti de munca are un angajat in Romania? Din cate locuri ia pensie sau din cate locuri beneficiaza de concediu medical? Nu suntem in America, unde pensia o primesti dupa cat contribui! Aici, oricat ar cotiza cineva la C.A.S., mai mult decat pensia maxima stabilita de MMSS, nu poate primi. Si concediul medical nu-i este platit decat dintr-un singur loc. Si, atunci, de ce sa cotizam suplimentar? Pe de alta parte, cei 38% suplimentari care ar trebui platiti in comun de catre facultati si profesori ar insemna si o reducere suplimentara a bugetului amandurora, care – stim cu totii – este mult prea mic…-.

In finalul discutiilor, s-a ajuns la un acord: -Ne-am inteles ca profesorii fara contract de munca nu vor plati C.A.S., si nici profesorii care provin din alte medii – Cercetare, Justitie, Politie etc.-, a conchis Napoleon Antonescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.