Home Social Universitatea Bucuresti adopta o noua strategie

Universitatea Bucuresti adopta o noua strategie

DISTRIBUIŢI

De curand, la rectoratul Universitatii din Bucuresti, a avut loc sedinta de Senat in cadrul careia a fost prezentata Strategia de Reorganizare a Structurilor de Studii si a rutelor Educationale. Plecand de la situatia actuala in care se afla invatamantul universitar romanesc si, in particular, Universitatea din Bucuresti, rectorul UB, prof. dr. Ioan Mihailescu a trecut in revista motivele pentru care este necesara schimbarea propusa, obiectivele proiectului, principiile pe care se bazeaza acesta si mijloacele de realizare.

De ce era necesara o reorganizare ?

Desi Universitatea se bucura de o pozitie de prim-rang in sistemul universitar din Romania, aici putandu-se vorbi despre o pregatire fundamentala relativ buna, despre progrese remarcabile in domeniul utilizarii TIC si despre descentralizare manageriala la nivel de facultati si departamente, exista si puncte slabe, care au condus catre decizia de reorganizare a structurii. Dintre acestea, amintim: specializari inguste si prea timpurii, nediferentierea rutelor de studii in raport cu aptitudinile studentilor, pregatire practica deficitara, supraeducarea in specialitate pentru studentii care vor urma o cariera didactica, pragatire psihopedagogica insuficienta pentru cei care vor sa urmeze ruta didactica, evaluare bazata aproape exclusiv pe examenele finale, absenta certificarilor intermediare si rata relativ mare a esecurilor scolare. S-a amintit, de asemenea, faptul ca, desi unele facultati de proportii mari se confrunta cu deficit de personal didactic, ele sunt reticente in privinta angajarilor, unul dintre motive fiind si subfinantarea invatamantului superior.

Motivele pentru care conducerea Universitatii considera ca este necesara o schimbare a structurilor sunt competitia interna si internationala din sectorul educational, nevoia restructurarii cheltuielilor de personal, cresterea salariilor si disponibilizarea unor sume din finantarea de baza pentru actiuni de dotare. In viitor se doreste si reducerea numarului de ore didactice, cresterea ponderei activitatilor de cercetare si de dezvoltare profesionala, scopul final fiind crearea unor filiere de elita prin ridicarea nivelului de pregatire a studentilor.

Obiectivele propuse

Dintre obiectivele principale ale acestui proiect, cele mai importante sunt: rationalizarea rutelor educationale pentru a reduce rata esecurilor si a evita efectuarea de studii fara finalitate certificata, selectarea corecta in raport cu aptitudinile si capacitatile personale, trecerea de la invatamantul centrat pe profesor la invatamantul centrat pe student, diversificarea ofertei educationale, profesionalizarea carierei didactice. In general, scopul final este acela de a pregati studentii pentru Societatea Informationala si Societatea Cunoasterii si pentru integrarea in Uniunea Europeana.

Una dintre cele mai importante schimbari care au fost propuse este impartirea studiilor universitare in doua cicluri: studii universitare generale (primii doi ani de facultate), in cadrul carora se vor studia disciplinele fundamentale, comune tuturor specializarilor si care se finalizeaza cu un certificat de pregatire generala. Dupa acesti doi ani, studentii pot opta pentru una dintre cele trei variante: urmarea unui colegiu pedagogic, al unuia tehnic sau continuarea studiilor universitare de specialitate, pe una dintre cele doua rute – ruta didactica si cea pentru cercetare. La sfarsitul anului al doilea, studentii care au obtinut mai putin de 50% din numarul de credite sunt exmatriculati, iar cei care au intre 50 si 99% credite pot solicita un an de gratie, cu taxa, pentru recuperare. Repartizarea pe rute educationale, la sfarsitul anului al doilea, se va face pe baza de optiuni multiple, in ordinea mediilor. Masteratul poate fi urmat doar de acei studenti care au frecventat studiile universitare de specialitate, acesta urmand a fi o conditie obligatorie pentru inscrierea la doctorat, primul fiind partea de pregatire generala, iar al doilea, partea de pregatire de specialitate.

Un nou sistem de evaluare

O alta schimbare priveste reducerea numarului de ore pe saptamana si constituirea seriilor de studenti mai mari, deoarece la unele facultati formatiile sunt prea mici, iar costurile nu pot fi acoperite din veniturile respective. Interventia asupra modului de evaluare a fost si ea discutata, in aceasta directie propunandu-se introducerea sistemului compus din trei elemente:10% din nota finala se acorda din oficiu, 40%, din notarea de pe parcursul semestrului si 50%, examenul final, la care se vor putea prezenta doar studentii care au predat toate lucrarile de pe parcursul intregului semestru.

Universitatea isi propune infiintarea a doua departamente noi: Departamentul TIC (Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor) si Departamentul SPSM ( Studii Pedagogice de scurta durata si management educational). In cadrul primului departament, se doreste promovarea TIC in educatie, realizarea unei platforme de e-Learning si inceperea cercetarii stiintifice in domeniul TIC. Al doilea departament va coordona studiile pedagogice de scurta durata in cadrul colegiilor de institutori si programul de Management al sistemelor educationale si va realiza cercetari pentru imbunatatirea sistemelor de evaluare a studentilor.

Proiectul are si un plan de actiune, primul pas fiind inaintarea sa Ministerului Educatiei si Cercetarii, apoi elaborarea de catre facultati a metodologiei, urmand a se finaliza prin elaborarea ghidurilor pentru studenti si tiparirea lor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.